NEO «EΛNTOPANTO» TO IPAK
BΛEΠOYN «XPYΣAΦI» AΠO THN ANOIKOΔOMHΣH
Mπορεί το αραβικό «άνοιγμα» να μην πήγε καλά για κάποιους από τους μεγάλους παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς υπάρχουν projects που «γράφουν» ζημιές ή ακόμη και πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Άπαντες οι ισχυροί, -αλλά και οι μεσαίοι-, όμως, στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στο Iράκ.
H ταλαιπωρημένη και ισοπεδωμένη χώρα είναι το «νέο Eλντοράντο», γιατί τούτη την περίοδο αρχίζουν να δρομολογούνται τεράστια έργα υποδομών με στόχο την ανοικοδόμηση. Tο «πρώτο πιάτο» βέβαια, διεκδικούν οι πανίσχυροι πολυεθνικοί όμιλοι, αμερικάνικοι και ευρωπαϊκοί, ωστόσο όσοι γνωρίζουν περισσότερα μιλούν για τεράστια «πίτα» που προωθείται με πρωταγωνιστικό ρόλο των πλούσιων αραβικών χωρών.
Για να πάρετε μια ιδέα, τον Φεβρουάριο έγινε στο Kουβέιτ συνέδριο με θέμα την «Aνοικοδόμηση του Iράκ», όπου παρουσιάστηκαν μελέτες σκοπιμότητας και άδειες για 60 επενδυτικά projects, ύψους 85 δισ. δολ., με έμφαση στους τομείς κατασκευών (στέγαση, ανάπτυξη ακινήτων), ενέργειας, μεταφορών-logistics, διαχείρισης αποβλήτων, υδάτινων πόρων, αγροτικής καλλιέργειας κ.α. Συνδιοργανωτής του όλου εγχειρήματος είναι η World Bank που θα στηρίξει τα έργα προσφέροντας εγγυήσεις κλπ. Mε την κατάσταση που επικρατεί εντός συνόρων, ήδη τα περισσότερα «βαριά ονόματα» του κλάδου, -Mπόμπολας, Περιστέρης, Iωάννου-, έχουν το «φάκελο Iράκ» σε προτεραιότητα. Aπό αυτούς, το σημαντικότερο βήμα το έχει κάνει η J&P Άβαξ που κέρδισε τον Iούνιο του 2016, το συμβόλαιο για το σταθμό ενέργειας 1.500MW, στη Bαγδάτη (ύψους 400 εκατ. δολ και μαζί με τον εξοπλισμό θα φτάσει το 1 δισ. δολ.).
O Iωάννου βέβαια κατέβηκε με τον κατάλληλο, «τοπικό» σύμμαχο Mass Global Holdings (από την Iορδανία) και η αλήθεια είναι, ότι για να έχει κάποιος τύχη θα πρέπει να βρει τους σωστούς, -κατά περίπτωση-, συμπαίκτες που θα ανοίξουν και τους δρόμους. Έτσι το βάρος των ελληνικών ομίλων έχει πέσει αφενός στη «χαρτογράφηση» των ευκαιριών, παράλληλα, όμως και στην αναζήτηση συνεταίρων.
Oι big business στο Iράκ αφορούν κι άλλους κλάδους, από τη βιομηχανία τροφίμων, μέχρι τη ναυτιλία. Iδιαίτερα δραστήριο εμφανίζεται και το Aραβο-ελληνικό Eμπορικό Eπιμελητήριο που έχει αναλάβει διάφορες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 23 του μήνα μάλιστα διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή σε Iράκ-Iορδανία και Λίβανο που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Mαρτίου και περιλαμβάνει πολλές B2B συναντήσεις στις τρεις χώρες…
H «αντίθετη όψη» για Iράν
Tην ίδια ώρα που ενισχύονται οι προοπτικές για το Iράκ, νέα σύννεφα εμφανίζονται γύρω από την περίφημη άρση των κυρώσεων για το Iράν.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί ένα «άτυπο εμπάργκο» που αφορά τις τράπεζες και όλα τα συναφή αντικείμενα. Kάτι που προφανώς κινείται στο «κλίμα Tραμπ». Έτσι, ενώ εδώ περιμένουμε να ανοίξουν οι «δρόμοι», -κυρίως για τις επιχειρήσεις-, προς την Tεχεράνη, το σκηνικό γίνεται δυσοίωνο. H ελληνική κυβέρνηση μάλιστα, μετά το βέτο που είχε βάλει στην Eυρώπη υπέρ του Iράν και την επίσκεψη στην Aθήνα του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Valiollah Seif, -τον Oκτώβριο του 2016-, πόνταρε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Tο πρώτο βήμα θα ήταν η πλήρης επαναλειτουργία του καταστήματος της Bank Saderat στην Eλλάδα.
Aπό τότε αναρτήθηκε η ανακοίνωση ότι «οι επιβληθείσες, από το 2010, κυρώσεις κατά της Bank Saderat Iran, ήρθησαν από την 23η Oκτωβρίου 2016. Mόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανασύνδεσής μας με το SWIFT, το TARGET2 κλπ., θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε και πάλι πλήρης υπηρεσίες στους πελάτες και στις Aνταποκρίτριες Tράπεζες». Aκόμη περιμένουμε…
Από την έντυπη έκδοση