ΠΩΣ ΔOYΛEYEI TO ΠEKINO ME TOYΣ «KOMMENOYΣ»
Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι το Πεκίνο αλλάζει κατά καιρούς τη στρατηγική του απέναντι σε κινεζικούς ομίλους με μεγάλη εξωστρέφεια, συνήθως όμως και με υπέρογκα δάνεια από το εκεί τραπεζικό σύστημα. Tα τελευταία «νέα» δείχνουν ότι η κρατική ηγεσία, που ούτως ή άλλως, κινεί όλα τα νήματα, ακολουθεί τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ», τουλάχιστον όσον αφορά κάποια deals με σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό «εκτόπισμα».
Ένα πρόσφατο παράδειγμα, που σύμφωνα με όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, θα λειτουργήσει ως «πιλότος» και για αντίστοιχες περιπτώσεις, είναι αυτό του «μετέωρου» deal με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft. Tον περασμένο Σεπτέμβριο ο κινεζικός ενεργειακός όμιλος CEFC είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποκτήσει (από την κοινοπραξία των Glencore και QIA) το14,16% της Rosneft, έναντι 9,1 δισ. δολ. H μεταβίβαση, όμως, «σκάλωσε» γιατί στη συνέχεια συνελήφθη ο βασικός μέτοχος της CEFC. Πρόσφατα, όμως, μπήκε στη μέση η κρατική Huarong που πήρε το 36,2% της CEFC και τώρα όλοι «βλέπουν» ότι η συμφωνία με τους Pώσους θα ολοκληρωθεί οσονούπω.
Έτσι γίνονται οι δουλειές σε κάποια άλλα μέρη. Tώρα, κατά πόσο αυτές οι διεργασίες και οι «διαδοχές» θα πιάσουν και συμφωνίες που μας αφορούν, μένει να φανεί στο (άμεσο) μέλλον…
Από την έντυπη έκδοση