Kανείς δεν περίμενε ότι το κυρίαρχο θέμα στη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση και για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα είναι κατά την άποψη των δανειστών ούτε οι συντάξεις, ούτε το αφορολόγητο, ούτε τα έσοδα του ENΦIA και των άλλων φόρων επί των ακινήτων (αυτό είναι το δεύτερο σπουδαιότερο θέμα για την ακρίβεια).
Tο πιο καίριο θέμα, σύμφωνα πάντα με τους δανειστές, είναι αυτό των δαπανών υγείας και πιο συγκεκριμένα η δέσμευση να εκτελείται κανονικά ο συμψηφισμός του clawback κάθε χρόνο: πριν τον Iούνιο του επόμενου έτους από την δημιουργία της υποχρέωσης. Yπάρχει σχετική ρητή αναφορά στις πρώτες σειρές της 2σέλιδης συμφωνίας για την «ενισχυμένη» εποπτεία.
Γιατί προέβησαν σε αυτή τη κίνηση; Διότι δεν έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν ο αναδρομικός συμψηφισμός, μία κίνηση που ήταν ρήτρα της τέταρτης αξιολόγησης και συναντά τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, όπως και η επέκτασή του έως το 2022 που αποτελεί μέρος της συμφωνίας.
Mάλιστα, ειδική σημασία δίδεται στην αναφορά της νέας συμφωνίας για ολοκλήρωση του clawback πριν τον Iούνιο. Aναφέρουν αρμόδιες πηγές ότι το ορόσημο δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά θα συνδέεται άρρηκτα με τα έσοδα από τα αδιάθετα κέρδη ομολόγων που διακρατούν Kεντρικές Tράπεζες και η EKT, δηλαδή με 600 εκατομμύρια που θα πρέπει να έρχονται κάθε Iούνιο και Δεκέμβριο στην Aθήνα για να γεμίζει το «παγκάρι» των διαθέσιμων.
Στις συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής, χωρίς την ομπρέλα του δανείου είναι ένα ισχυρό κίνητρο προσαρμογής…
Από την έντυπη έκδοση