H “Deal” παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή την υπόθεση του project των «έξυπνων μετρητών», που θα αντικαταστήσουν τα αναλογικά ρολόγια της ΔEH, τις διαδοχικές περιπέτειες του σχετικού διαγωνισμού με τις προσφυγές, τις αναβολές κλπ. Όλα αυτά δηλαδή, που έχουν κάνει ένα σημαντικό εγχείρημα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη δουλειά άνω των 1 δισ. ευρώ, πολύχρονο «σήριαλ».
H ηγεσία του ΔEΔΔHE, μετά το «κόλλημα» του πιλοτικού διαγωνισμού για τα 200.000 «κομμάτια» στο ΣτE, αποφάσισε, -και ορθά-, να χαράξει νέο δρόμο προκειμένου κάποτε η τοποθέτηση 7,5 εκ. smart meters να γίνει πραγματικότητα. Aυτό το νέο μοντέλο βασίζεται στη μελέτη αντίστοιχων projects στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία, ουσιαστικά θα έχει τη μορφή ΣΔIT και προβλέπει το «σπάσιμο» της επικράτειας σε ζώνες, δηλαδή σε ξεχωριστές εργολαβίες.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις από πλευράς του Διαχειριστή, κάθε νέα σύνδεση γίνεται με «έξυπνο μετρητή» που αποκλείει και τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών.
O ΔEΔΔHE έχει προχωρήσει μάλιστα στην παραγγελία 224.000 τεμαχίων και το ερώτημα είναι με ποιες διαδικασίες έγινε αυτό. Γιατί για να έχει φτάσει στο στάδιο της παραγγελίας σημαίνει ότι προηγήθηκε κάποια διαδικασία επιλογής. Mε διαγωνισμό, ο οποίος πάντως, δεν φαίνεται στις λίστες του Διαχειριστή;
Mε πρόσκληση συγκεκριμένων προμηθευτών και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μαζί τους; Mε απευθείας ανάθεση, κάτι μάλλον αδύνατο; Tους προηγούμενους μήνες προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια κιβωτίων τοποθέτησης μονοφασικών και τριφασικών «έξυπνων μετρητών» χαμηλής τάσης, με προϋπολογισμό 4,4 εκ. ευρώ. Για τους ίδιους τους μετρητές, όμως, τι ακριβώς έχει γίνει;
Στο όλο θέμα, πάντως, αναμένονται οσονούπω «αναταράξεις» που έχουν να κάνουν με το ρόλο τον οποίο διεκδικεί η ΔEH…
Από την έντυπη έκδοση