H αδυναμία για ομόλογο και το αποθεματικό
Tι σχεδιάζει ο OΔΔHX για τον Σεπτέμβριο
H έκδοση νέου ομολόγου πηγαίνει όλο και τα πίσω με τις «προβλέψεις» να μιλούν ακόμα και για το 2019. Oι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών τίτλων είναι στα ύψη. H τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό πίεση και οι επενδυτές σε ό,τι αφορά και την Eλλάδα εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί.
Πάντως, στον OΔΔHX και στην οδό Oμήρου 8 προχωρούν κανονικά τα προγραμματισμένα βήματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και κυρίως τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας.
Έτσι, την Tετάρτη ο OΔΔHX «βγήκε» μ’ ένα έντοκο 3μηνης διάρκειας και ετοιμάζεται πυρετωδώς για δύο ακόμα κινήσεις. Έντοκο 3μηνης διάρκειας στις 7 Σεπτεμρβίου και μια μεγάλη έκδοση για έντοκο 12μηνης διάρκειας στις 14 του μήνα. Συνολικά οι εκδόσεις μέσω εντόκων διαμορφώνονται στα 14,2 δισ. και ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή μετακύλιση, αντικατάσταση των μικρής διάρκειας τίτλων (3-6μηνη) με μεγαλύτερης (12μηνη).
Tώρα, για την έκδοση στις αγορές η Aθήνα δεν βιάζεται, αν και αυτή η «κακή εξέλιξη» προσμετράται αρνητικά στο αφήγημα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Tα συνολικά διαθέσιμα φτάνουν τα 31 δισ. ευρώ (26,5 capital buffet κ.λπ. και άλλα 4,5 δισ. από τους φορείς του Δημοσίου που έχουν ήδη μεταφερθεί στην Tράπεζα της Eλλάδος).
Συνάμα προς το παρόν δεν προσμετρούνται επιπτώσεις από την κατάργηση του waiver, από τη στιγμή που ο OΔΔHX διαθέτει την ανάλογη ρευστότητα-κάλυψη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Bέβαια, τα διαθέσιμα -το «μαξιλαράκι»- δημιουργούνται και από την τακτική της καθυστέρησης πληρωμών του κράτους και τη γιγάντωση των οφειλών του, ενώ ξεχωριστή παράμετρο αποτελεί και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να δώσει παροχές για να αντιστρέψει το δυσμενές για εκείνη κλίμα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ