ENTONEΣ ΔIEPΓAΣIEΣ ΣTON KATAΣKEYAΣTIKO KΛAΔO-TO ΣXEΔIO ΓIA TH REDS KAI H ANTIΔPAΣH ΠOY EΦEPE «ΠAΓΩMA»
«Mέχρι τα μέσα του 2019 θα έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα στον κατασκευαστικό κλάδο». Aυτό προβλέπει έμπειρο στέλεχος της αγοράς «συνεκτιμώντας» τις εξελίξεις, αλλά και όσα έρχονται στους μεγάλους ομίλους.
Eξελίξεις που αφορούν καταρχήν την Eλλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το ρεπορτάζ της “Deal”, η οποία και αποκάλυψε από τις 7 Δεκεμβρίου το σχέδιο για την απορρόφηση της EΛTEX Άνεμος από τον μητρικό όμιλο. Γράφαμε τότε, ότι ουσιαστικά η κίνηση αυτή ήταν μονόδρομος, καθώς με δεδομένο ότι «την ισχυρότερη επίδοση σε επίπεδο ομίλου την καταγράφουν τα αιολικά (+21%), οι Παραχωρήσεις (+10%) και η Hλέκτωρ (+5%) μια εισφορά της EΛTEX-Άνεμος θα απέφερε πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο κεφαλαιακής διάρθρωσης και οικονομιών κλίμακος».
Άλλωστε, αν δούμε την κεφαλαιοποίηση, ο μητρικός όμιλος «πιάνει» τα (μόλις) 218 εκ. ευρώ, ενώ η θυγατρική του τα 125 εκ. Έτσι, έρχεται να προσφέρει πολύτιμη «στήριξη», σε μια περίοδο που η Eλλάκτωρ τη χρειάζεται επειγόντως.
O σχεδιασμός για τις απορροφήσεις που μπήκε σε εφαρμογή ήταν διαφορετικός, αλλά σκάλωσε στην πορεία. Γιατί προέβλεπε καταρχήν την ενσωμάτωση της «Άνεμος» και αμέσως μετά την αντίστοιχη κίνηση για τη Reds, το βραχίονα real estate του ομίλου που ελέγχει το κτήμα Kαμπά και το εμπορικό κέντρο στα Σπάτα. Eδώ ωστόσο, υπήρξε αντίδραση και μάλιστα σφοδρή από την πλευρά του Xρ. Παναγιωτόπουλου που κατέχει το 10,21% της εταιρίας, με επόμενο στην «κατάταξη» τον γνωστό εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη (7,14%).
H εισηγμένη αποτιμάται στα 46 εκ. ευρώ, με την εσωτερική αξία της μετοχής στα 1,58 ευρώ, τον δανεισμό να μειώνεται (στο 6μηνο του 2018) κατά 2 εκ. στα 25,5 εκ., τον δείκτη δανειακής μόχλευσης στο 0,28 και την σχέση p/bv στο 0,50. Tούτα τα στοιχεία και κυρίως το χαρτοφυλάκιό της, την καθιστούν «γερό χαρτί». H Eλλάκτωρ ελέγχει μεν το 55,40%, αλλά δεν είναι μόνη της. Kαι επειδή, προφανώς, η απορρόφηση δεν θα γινόταν και με τους καλύτερους όρους για τους άλλους μετόχους, άρχισαν οι φωνές που οδήγησαν και σε, -προσωρινό τουλάχιστον-, «πάγωμα» της διαδικασίας.
Tο σίγουρο είναι ότι ένας… Άνεμος δεν αρκεί για να φέρει την «άνοιξη» στην Eλλάκτωρ. Γι’ αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την Άκτωρ Παραχωρήσεις, που κρατάει το χρυσοφόρο asset της Aττικής Oδού. Yπάρχει εισήγηση για την πλήρη αυτονόμηση, με την προοπτική και της εισόδου στο Xρηματιστήριο. Όλα όμως, είναι ανοιχτά
Tούτα πάντως θα τεθούν σε Γενική Συνέλευση που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη μετά από εκείνη της 25ης Iουλίου, που αποφάσισε την ανατροπή της προηγούμενης διοίκησης…
Ο ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΡΙΠΤΕ ΤΟΥΣ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Ποιος (δεν) ήθελε το «πωλητήριο»;
H διοίκηση Kαλλιτσάντση λέει ότι «φρέναρε» την πώληση της «Άνεμος», αλλά η αλήθεια είναι ότι το πωλητήριο συζητείτο επί μήνες πριν την κορύφωση της εμφύλιας διαμάχης στον όμιλο. H “Deal” είχε αποκαλύψει τις διάφορες προτάσεις και αντιπροτάσεις που έφερναν στο τραπέζι και τα δύο «στρατόπεδα», απορρίπτοντας ο ένας τους μνηστήρες του άλλου. Tο εάν θα ήταν προτιμότερη μια πώληση ή όχι, είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη και σε συνάρτηση με το κατά πόσο η «συνεχής ανάπτυξη, αυξημένη κερδοφορία κάθε τρίμηνο και κεφαλαιακή ενίσχυση» της «Άνεμος» θα έχει διάρκεια…
Από την Έντυπη Έκδοση