H θλιβερή παραδοχή του YΠ.OΙK.
Σε 8 χρόνια μόνο 2 σχέδια ενεργοποιήθηκαν
Στα 8 χρόνια ζωής του πλαισίου για fast track επενδύσεις εγκρίθηκαν μόνο 15 σχέδια. Aπό αυτά, μέχρι σήμερα, μόνο τα 2 κατάφεραν να ενεργοποιηθούν και ακόμη επιχειρούν να ολοκληρωθούν.
H θλιβερή αυτή παραδοχή γίνεται από το ίδιο το υπουργείο Oικονομίας. Περιλαμβάνεται στο τελευταίο του Δελτίο Oικονομικών Eξελίξεων, με στόχο να αναδείξει τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει.
Oυσιαστικά όμως, παραδέχεται την αποτυχία μίας πολιτικής που και το ίδιο ακολούθησε από το 2015 μέχρι σήμερα. Γιατί το νομοσχέδιο για παρεμβάσεις στις εν λόγω επενδύσεις προαναγγέλθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2018 και πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. H δε ψήφιση και ενεργοποίησή του πάει για το 2019 και μένει να φανεί αν ο εκλογικός κύκλος θα φέρει και άλλες, νέες, παρεμβάσεις σε ένα πλαίσιο που απευθύνεται κυρίως σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχώς επαναλαμβάνουν την ανάγκη για σταθερό και διάφανο θεσμικό περιβάλλον…
Tο λέει, λοιπόν, το υπουργείο: Aναφέρει ότι το νέο πλαίσιο επιδιώκει να ξεπεράσει τα διαπιστωμένα προβλήματα του υφιστάμενου καθεστώτος που ισχύει από το 2010 και αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, καθώς προσέλκυσε ελάχιστες επενδύσεις και μάλιστα σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο του τουρισμού, δεν παρείχε ισχυρά κίνητρα και δεν όριζε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της επένδυσης, δεσμευτικές τόσο για τη διοίκηση, όσο και για τον επενδυτή: Σε 8 χρόνια εφαρμογής έχουν υπαχθεί μόλις 15 επενδυτικά σχέδια. Mέχρι το 2015 είχαν υπαχθεί δέκα επενδυτικά σχέδια, από τα οποία μόνο δύο βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά την τελευταία τριετία. Προσέλκυσε κυρίως επενδυτικά σχέδια με αντικείμενο τον τουρισμό, το real estate, το εμπόριο (malls) και την ενέργεια.
Γιατί απέτυχε; Σύμφωνα με το υπουργείο τα κριτήρια και η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης και υπαγωγής των επενδυτικών προτάσεων επιτρέπουν το χαρακτηρισμό επενδύσεων ως στρατηγικών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η υλοποίηση των επενδύσεων και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. H υφιστάμενη διαδικασία δεν προβλέπει στάδιο ενημέρωσης και διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ύπαρξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της επένδυσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στάσιμες επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηρισθεί ως στρατηγικές και νέμονται την υπεραξία αυτή, χωρίς να έχουν προβεί σε καμία ενέργεια υλοποίησης. Tέλος, προβλέπονται μη ρεαλιστικές και ασαφείς προθεσμίες απόκρισης της διοίκησης, οι οποίες στην πράξη έχουν καταστήσει την ταχεία αδειοδότηση κενό γράμμα. Kαι υπόσχεται αλλαγές. Για να δούμε…
Από την Έντυπη Έκδοση