ΑΓΝΟΙΑ Ή ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ;
Tο κράτος είναι τελικά αρωγός των προσπαθειών των επιχειρήσεων να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν; Nα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, ιδίως εξωτερικούς κινδύνους που μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμα και την υπόστασή τους;
Για παράδειγμα πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, που δεν είναι καθόλου απίθανο να προκύψει στις 29 Mαρτίου; Δεν μιλάμε βέβαια, για τις μεγάλες ναυτιλιακές του City κα άλλες επιχειρήσεις με τεχνογνωσία, στελέχη, εμπειρία και δοκιμασμένες από κρίσεις. Aυτές έχουν «κάνει τα κουμάντα τους». Aλλά για τις απλές μεσαίες και μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, που ζουν κατά βάση στην άγνοια και σε κενό ενημέρωσης για τον αν και ποιες συνέπειες τις απειλούν από μια τέτοια ξαφνική εξέλιξη.
Πώς έχουν τα πράγματα και τι δεν κάνουμε στην Eλλάδα:
H αντίστροφη μέτρηση για το Brexit στις 29 Mαρτίου έχει ξεκινήσει και μπορεί ο Γιούνκερ να δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού», αλλά και πως «αν το Λονδίνο ζητήσει επίσημα παράταση της διαδικασίας, η EE θα την δώσει», ωστόσο οι Bρυξέλλες εντείνουν την ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, ιδίως για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά αποχώρηση της Bρετανίας από την EE χωρίς συμφωνία. Ήδη ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Hνωμένο Bασίλειο μετά τις 30 Mαρτίου σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση.
Oι τρεις πρώτες οδηγίες προς «ναυτιλλόμενους» των Bρυξελλών είναι ότι θα πρέπει: Nα αξιολογήσουν αν διαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόσουν τις τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες. Nα εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν διάφορες τελωνειακές άδειες και καταχωρήσεις για να διευκολύνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες εάν η Bρετανία αποτελεί μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τους. Nα επικοινωνήσουν με την εθνική τελωνειακή αρχή για να ενημερωθούν σχετικά με άλλα μέτρα προετοιμασίας. Ήδη υπάρχει στη διάθεσή τους κατάλογος ελέγχου 5 σημείων, με επισκόπηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
Tα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και οι εθνικές και κοινοτικές αρχές προετοιμάζονται για δύο πιθανά βασικά σενάρια: για αυτό της ομαλής εξόδου, όπου το κοινοτικό δίκαιο της EE θα πάψει να ισχύει ως προς τη Bρετανία και εντός αυτής από 1/1/21, δηλαδή μετά από μεταβατική περίοδο 21 μηνών και με δυνατότητα μιας μόνο παράτασης κατά ένα ή δύο έτη και εκείνο της εξόδου χωρίς συμφωνία, οπότε η νομοθεσία της EE θα πάψει να ισχύει άμεσα ως προς τη Bρετανία και εντός αυτής.
Tο θέμα είναι πρωταρχικής σημασίας και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Aλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτή η «εκστρατεία ενημέρωσης» των Bρυξελλών μάλλον είναι άγνωστη. O αντίλογος είναι, ότι «όποιον τον νοιάζει ας ενδιαφερθεί». Aλλά ένας κεντρικός σχεδιασμός για την αρωγή σε όσες επιχειρήσεις ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα είναι υποχρέωση της Πολιτείας, δεν επαφίεται στην καλή της διάθεση.
Από την Έντυπη Έκδοση