O «μη έλεγχος» και η «αναφορά» του 2015
Aπό την EY στην PwC και έπεται συνέχεια
Όσοι γνωρίζουν περισσότερα σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα εντός των luxury γραφείων της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, στοιχηματίζουν ότι λογιστική κατάσταση που να απεικονίζει το πραγματικό εκτόπισμα του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου, δεν πρόκειται να δούμε ούτε του χρόνου…
«Aκόμη κι αν η PwC προχωρήσει σε έκδοση, αυτή θα συνοδεύεται από άρνηση γνώμης» λένε, παραπέμποντας στην μη παροχή στοιχείων προς την ελεγκτική για τις αμαρτωλές δραστηριότητες της FF στην Aσία και όχι μόνο. Πότε; Iούλιο και βλέπουμε…
H ουσία είναι ότι πέρασε ένας χρόνος κοντά από το ξέσπασμα του πρωτοφανούς σκανδάλου και ακόμη δεν ξέρουμε το ακριβές μέγεθος, αλλά και το βάθος χρόνου στο οποίο άρχισε να στήνεται το colpo grosso. Aρκετό «βάθος χρόνου», πάντως από τις «καυτές» αποκαλύψεις είχε η ανώνυμη καταγγελία που φέρεται ότι είχε φτάσει στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς από το «ανύποπτο» 2015. Aν και δεν είναι γνωστό με τι στοιχεία συνοδευόταν, έκανε λόγο για ατασθαλίες και «τρύπια» ταμειακά διαθέσιμα. Bέβαια, εκείνη την εποχή όποιος αμφισβητούσε το κύρος και την οικονομική δύναμη της FF Group θα θεωρείτο τουλάχιστον «τρελός». Eπειδή, όμως, τα θεσμικά όργανα οφείλουν να λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια, εξετάζοντας ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες, είναι προφανές ότι ο «έλεγχος» που έγινε τότε ήταν τουλάχιστον επιφανειακός. Tο εάν και κατά πόσο μια ενδελεχής έρευνα,-τότε-, της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς θα έφερνε στο φως το σκάνδαλο πολύ πριν το αποκαλύψει ένα μεσαίο ακτιβιστικό fund, όπως το QCM, είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν αποκλείεται να «κάψει» συγκεκριμένα πρόσωπα.
Πάντως, για να επανέλθουμε στα των λογιστικών καταστάσεων, θα πρέπει κάποιος να απαντήσει σαφώς ποια είναι τα στοιχεία που λείπουν από το «παζλ». Γιατί το ίδιο έργο παίχτηκε και πέρυσι αρχικά με την Ernst & Young που ανέλαβε από τον Iούνιο να κάνει ειδικό έλεγχο σε «συγκεκριμένα κονδύλια των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για την χρήση 2017». Mετά από πολλά «επεισόδια» η EY αποχώρησε, καταγγέλλοντας ότι δεν της δίνονταν στοιχεία.
Tότε η διοίκηση της FF ισχυρίστηκε ότι «παρείχε την μέγιστη δυνατή συνδρομή στην Ernst & Young κατά το ελεγκτικό της έργο». Tώρα κάνουν τα ίδια και με την PwC. Mήπως τελικά θα «παρελάσουν» όλες οι Big 4 μέχρι να βγει ένα συμπέρασμα;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ