H Deal έχει παρακολουθήσει το θέμα από κοντά και έχει γράψει ότι η προοπτική ενός placement στην ElvalHalcor μπορεί να βρίσκεται στα μελλοντικά σχέδια της εισηγμένης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι του παρόντος.
Tούτο φρόντισε να ξεκαθαρίσει και η διοίκηση της εταιρίας στην Γενική Συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να μπορούμε να απευθυνθούμε μελλοντικά στις αγορές, είτε για αύξηση κεφαλαίου είτε για placement. Όλα αυτά όμως, θα γίνουν όταν η αγορά αποτιμήσει την αξία και τις προοπτικές της εταιρίας.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε κινήσεις που θα στερήσουν την εταιρία από μια μελλοντική δυνατότητά της» ήταν η σαφής απάντηση σε ερώτημα που τέθηκε. Mε αυτό τον τρόπο η διοίκηση της ElvalHalcor βάζει τέρμα σε μια συζήτηση που κατά καιρούς επανέρχεται στο παρασκήνιο, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Στην παρούσα φάση το βάρος έχει πέσει στη μεγιστοποίηση των οφελών από τη συγχώνευση των δύο «πυλώνων», τα οποία είναι ήδη ορατά τόσο σε επίπεδο κόστους δανεισμού, όσο και επιδόσεων, καθότι οι μονάδες αλουμινίου και χαλκού δουλεύουν στο φουλ (στο 100% της παραγωγικής δυναμικότητάς τους), ενώ οι επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη «υπόσχονται» περαιτέρω «εκτόξευση»…
Σύμφωνα, πάντως, με χρηματιστηριακούς κύκλους fair value επίπεδα αποτίμησης για τον όμιλο θεωρούνται το 1 plus δισ. για την Viohalco, το 1 δισ. για την ElvalHalcor (που αποδεικνύεται και το πλέον ισχυρό «χαρτί») και τα 400 εκατ. για την Cenergy.
H είσοδος της Cenergy στον δείκτη FTSE25, έφερε τον όμιλο να εκπροσωπείται από δύο (Viohalco, Cenergy) στον μεγάλο δείκτη ενώ σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να ενταχθεί και η ElvalHalcor.
Ωστόσο για την τελευταία θα απαιτούνταν η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του βασικού μετόχου (Viohalco) κατά ένα- τουλάχιστον- 6% προκειμένου να επιτευχθεί η βασική προυπόθεση της ελεύθερης διασποράς (free float) στο 15% του μ.κ.
Από την έντυπη έκδοση