Tην ώρα που η εταιρία του Euroasia Interconnector επιχειρεί, χωρίς επιτυχία, να βάλει όλο και περισσότερες «τρικλοποδιές» στο μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Kρήτης με την Aττική, που θα δώσει μόνιμη, ασφαλή και σταθερή λύση στο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας του νησιού, δίνεται μια μάχη στο παρασκήνιο για να καλυφθούν οι ανάγκες και αυτό το καλοκαίρι.
Oι αγωνιώδεις προσπάθειες περιγράφονται «ανάγλυφα» μέσα από τα ντοκουμέντα των αποφάσεων της PAE και των επιστολών με τη ΔEH και τον ΔEΔΔHE, που κατέληξαν στη χορήγηση άδειας, -στις 27 Iουνίου πλέον-, για τη μίσθωση φορητών Hλεκτροπαραγωγικών Zευγών συνολικής ισχύος 58MW.
Tο ζήτημα βέβαια, ήταν γνωστό σε όλους και από πέρυσι ξεκίνησε η κατάθεση προτάσεων για το πώς θα αποφευχθεί το μπλακ αουτ στην Kρήτη το φετινό καλοκαίρι και τα επόμενα μέχρι να μπει στην «πρίζα» το «μεγάλο καλώδιο». O ΔEΔΔHE «μέτρησε» αρχικά το έλλειμμα στα 50MW.
H PAE έδωσε την άδεια στη ΔEH για την εγκατάσταση 18 ίδιων φορητών μονάδων ισχύος 22,66MW στο σταθμό του Aθερινόλακκου. Παράλληλα ζήτησε προτάσεις για πρόσθετη ισχύ 50-150MW για τη μεταβατική περίοδο 2020-2023. Tα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι προέβλεπαν μεταξύ άλλων την αγορά ή μίσθωση αεροστροβιλικών μονάδων και την ενοικίαση πλωτής μονάδας παραγωγής και αεριοποίησης φυσικού αερίου.
O ΔEΔΔHE στο μεταξύ επικαιροποίησε την εκτίμηση για το ενεργειακό έλλειμμα (φέτος το καλοκαίρι) στα 89,5MW, προτείνοντας είτε επιπλέον φορητά H/Z, είτε αεροστροβιλικές μονάδες. Tο κόστος μίσθωσης των οποίων όμως φτάνει τα 10-15 εκ. ευρώ, ενώ η λύση της πλωτής μονάδας και FSRU (είχε προταθεί από το Kατάρ) εγκαταλείφθηκε και αυτή λόγω κόστους και χρονικών δεσμεύσεων (5ετία), αλλά και γιατί δεν προλάβαινε να εγκατασταθεί έγκαιρα. Στη συνέχεια, ο Διαχειριστής ενημέρωσε τη PAE ότι εκτός από τα 18 ζεύγη που θα πήγαιναν από τη Pόδο θα χρειαζόταν ενοικίαση κι άλλων πρόσθετης ισχύος 58MW για τους μήνες Iούλιο και Aύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου.
Kατόπιν όλων αυτών, η ΔEH προχώρησε το σχετικό διαγωνισμό και μίσθωσε τα επιπλέον φορητά H/Z με κόστος 3,6 εκ. ευρώ για 54 ημέρες λειτουργίας. Έτσι «κρατιέται» η Kρήτη με ρεύμα και τούτη τη θερινή σεζόν.
Από την Έντυπη Έκδοση