Oι κίνδυνοι, οι τράπεζες και το «ζητούμενο» για τους καταθέτες
H περαιτέρω πτώση των επιτοκίων στις καταθέσεις δημιουργούν ένα «τοπίο» που αλλάζει τα δεδομένα στις «συνήθειες» των Eλλήνων. Πιθανόν να έχει επιπτώσεις στις τράπεζες, ακόμα και μετά την άρση των capital controls και του μεγάλου στοιχήματος της επιστροφής των καταθέσεων (για χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή όπως συνηθίζεται να λέγεται στα… στρώματα, εκτός του τραπεζικού συστήματος). Oι εποχές που κάποιος ειτε με απλές τραπεζικές καταθέσεις είτε με προθεσμιακές «απολάμβανε» το κέρδος των επιτοκίων, ανήκει στο παρελθόν. Φτάνουμε πλέον, ακόμα και σε μηδενικά επιτόκια και σε προθεσμιακές από το 0,60% που είναι σήμερα ως το 0,15% που θα φτάσει σε κάποιους μήνες. Aπό τα 3,70% που είχαν το 2013 ή και το 5% που «επιλέχθηκε» ως «πολιτική» αποτροπής εκροής των καταθέσεων από τις τράπεζες στην αρχή των μνημονίων.
Σαφώς και το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι Έλληνες αποταμιευτές και πόσοι αλλά και ποιοι θα μπουν στη διαδικασία εξεύρεσης άλλων «πηγών», προκειμένου να βγουν κερδισμένοι και να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους. Ποντάροντας στα αμοιβαία κεφάλαια, στα εταιρικά ομόλογα ή ενδεχομένως ακόμα και στα ακίνητα και τα bitcoins.
Oι λύσεις που έχουν ως επιλογές είναι αρκετές, αλλά πέρα από τους «μυημένους», εκείνους δηλαδή που επενδύουν στα αμοιβαία, στα προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου, στα εταιρικά ομόλογα, στα νομίσματα (για όλα αυτά χρειάζεται και γνώση), είναι ζητούμενο πώς θα ανταποκριθεί η μεγάλη μάζα και των καταθετών και πόσο τελικά θα επηρεαστούν τα ίδια τα ταμεία των τραπεζών σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία γι’ αυτές στην προσπάθεια επιστροφής τους στην κανονικότητα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ