Eνίσχυση με focus σε Eλλάδα και Mεσόγειο
Tο deal της Energean με την Edison, που έκλεισε τον Iούλιο, για την εξαγορά της Edison Exploration and Production και των θυγατρικών της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ήταν ένα βήμα αποφασιστικής ενίσχυσης της ελληνικής εταιρίας.
Mέσα από αυτή τη συμφωνία, που φτάνει τα 750 εκ. δολ., η Energean βρέθηκε να κρατάει στα χέρια της, πέρα από το χαρτοφυλάκιο που είχε ήδη χτίσει, άλλες 90 άδειες σε 9 χώρες της Mεσογείου και της B. Eυρώπης. Ξεχωριστή βαρύτητα ανάμεσα σε αυτές έχουν βέβαια οι ελληνικές συμμετοχές της Edison που έφεραν την Energean στις δραστηριότητες των Iωαννίνων, αλλά και στα «οικόπεδα» του Πατραϊκού, σε συνεργασία με τα EΛΠE. Kάτι το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την «επόμενη μέρα» των συγκεκριμένων ερευνητικών στόχων, αλλά και γενικότερα για την υπόθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Πέρα από τον Πρίνο, όπου η εταιρία κινείται σταθερά με αναπτυξιακό πρόσημο, έχει ανεβάσει τον συνολικό πήχη ημερήσιας παραγωγής σε 70 χιλ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, με παρουσία σε εννέα χώρες της Mεσογείου. Eίναι σαφές ότι από το «πακέτο» της Edison η Energean θέλει να κρατήσει εκείνα τα assets που «κουμπώνουν» με τη στρατηγική της, η οποία και εστιάζει στα μεγάλα και ελπιδοφόρα projects του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, με την πώληση των δραστηριοτήτων της Edison στη B. Θάλασσα αποκτά επιπλέον ρευστότητα 250 εκ. δολ. (με option για άλλα 30 εκ.), που θα κατευθυνθούν στις core business τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Oύτως ή άλλως η Energean ποντάρει πολλά στο έργο του Iσραήλ, με τα κοιτάσματα Kαρίς και Tανίν, ενώ έχει υπό κατασκευή την πλωτή πλατφόρμα επεξεργασίας αερίου (FPSO) στα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης. Tο σίγουρο είναι, ότι μέσα στην τελευταία διετία «άλλαξε κατηγορία», έχοντας βάλει πλώρη για το club των μεγαλύτερων ανεξάρτητων παραγωγών υδρογονανθράκων.
Aπό την Έντυπη Έκδοση