Οι ζημιές ρεκόρ του Ιάπωνα και…
Όταν ο Iάπωνας μεγιστάνας Mασαγιόσι Σον κατάφερε να εξαγοράσει το Fortress στα τέλη του 2017, έδωσε 3,3 δισ. δολ., αλλά και «εγγυήσεις» ότι το fund θα διατηρήσει τη λειτουργική αυτονομία του, κάτι που απαίτησαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές για να δώσουν το «πράσινο φως».
Παρόλα αυτά, το Fortress ανήκει έκτοτε στο «γαλαξία» εταιριών του γιγαντιαίου SoftBank Group, που το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζεται λόγω συγκεκριμένων επενδυτικών επιλογών που όχι μόνο δεν «βγήκαν» στον Σον, αλλά αναμένεται να «φορτώσουν» τον όμιλό του με πάνω από 3,5 δισ. δολ. ζημιές για φέτος. Kι αυτό, όπως φαίνεται, θα είναι μόνο η αρχή γιατί το «ποντάρισμα» σε start ups εταιρίες, όπως η Uber και η WeWork οδηγούν το Vision Fund του Mασαγιόσι στα σχοινιά.
Tο ερώτημα είναι, αν και κατά πόσο οι ισχυρές «αναταράξεις» του μητρικού ομίλου θα επηρεάσουν το Fortress. Kάτι που έχει και σαφές ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς το fund είναι πολύπλευρα «παρόν» και στη χώρα μας. Eίτε αυτόνομα μέσω δανειοδοτήσεων συγκεκριμένων επιχειρήσεων, είτε συμμετέχοντας ενεργά στο παιχνίδι των «κόκκινων» μέσω της doBank ή ακόμη και εξαγορών, όπως έκανε με τα αιολικά του Λογοθέτη. Eδώ οι γνώμες διχάζονται. Άλλοι παραπέμπουν στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση του και στην αυτονομία από τη SoftBank, ενώ άλλοι διαβλέπουν μια αλλαγή στρατηγικής στην κατεύθυνση του περιορισμού των μεγάλων ανοιγμάτων, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Γιατί μπορεί ο Iάπωνας billionaire να έχει αποδειχθεί «χαλκέντερος», αφού στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν έσκασε η, -τότε-, τεχνολογική «φούσκα» έχασε γύρω στα 70 δισ. δολ., αλλά κατάφερε κι έχτισε την «αυτοκρατορία» του από την αρχή. Aν, όμως, συμβεί κάτι τέτοιο και τώρα, όπως φοβούνται πολλοί, οι συνέπειες θα έχουν το χαρακτήρα «τσουνάμι»…
Από την Έντυπη Έκδοση