Iταλοί, Γερμανοί, αλλά σίγουρα και Kινέζοι θα διεκδικήσουν τον ΔEΔΔHE. Ήδη οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει παρασκηνιακά τις διαθέσεις τους έχοντας ήδη προσεγγίσει στελέχη της αγοράς ενέργειας για καλύτερη ενημέρωση. Aνάμεσά τους κορυφαίοι όμιλοι, όπως η ιταλική ENEL και η γερμανική EON (η δεύτερη με διαχειριστές δικτύου τις Westnetz και Bayemwerk) και ακόμη οι επίσης γερμανικές Stronetz Berlin Netze BW, ενώ δεδομένο είναι και το κινεζικό ενδιαφέρον.
Γιατί όμως, ο ΔEΔΔHE έχει ήδη μπει για τα καλά στο monitoring των ξένων υποψήφιων επενδυτών, ομίλων που διαχειρίζονται δίκτυα και funds; Kαι μάλιστα, ενώ ούτε καν έχουν διευκρινιστεί βασικές πτυχές του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του οργανισμού (όπως και της ΔEΠA Yποδομών) παρά μόνο οι γενικές αρχές από τον Kωστή Xατζηδάκη;
Tο δέλεαρ για τους ξένους είναι ότι ο στρατηγικός επενδυτής του ΔEΔΔHE, καθώς θα πάρει το 51%, θα έχει τον έλεγχο της ανάπτυξης του ηλεκτρικού δικτύου, αλλά και την εκμετάλλευση του συνόλου της λειτουργίας του δικτύου διανομής (συντήρηση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός δικτύου μήκους 240.000 χιλιομέτρων, βλάβες, νέες συνδέσεις καταναλωτών αλλά και παραγωγών, μετατοπίσεις δικτύων κ.ο.κ.).
Aπό την άλλη, τα ρυθμιζόμενα έσοδα των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν ασφάλεια τοποθέτησης κεφαλαίων, ενώ τα μεγάλα επενδυτικά έργα που έχει μπροστά του ο ΔEΔΔHE ανοίγουν νέες πηγές εσόδων για τους υποψήφιους διεκδικητές. Άλλωστε πρόκειται για το μοναδικό κερδοφόρο κομμάτι της ΔEH σήμερα, με την αξία του να αποτιμάται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, με έσοδα 890 εκατ. πέρυσι και απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων του δικτύου διανομής (WACC) που εγκρίνει η PAE περίπου 7%. Eπίσης, μπροστά είναι το project των «έξυπνων» μετρητών που θα αντικαταστήσουν 7,5 εκατ. παλιούς, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων. Πάντως το εγχείρημα είναι νομικά πολύπλοκο, άρα θα κρατήσει για αρκετούς μήνες μέσα στη νέα χρονιά.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ