Mετά τον Hρακλή, όπου επίσης, δανειστήκαμε την ιταλική «τεχνογνωσία» για την ταχύτερη και συστημική μείωση των «κόκκινων» δανείων, τώρα έρχεται το ιταλικό μοντέλο για την προσέλκυση ξένων «κροίσων». Ένα θέμα που το σκέφτονταν εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο, το «φιλοσοφούσαν» ως προς το «γκελ» που θα έκανε στον κόσμο, πώς θα υποδεχόταν δηλαδή το σχέδιο φορολογικών απαλλαγών για την προσέλκυση ξένων μεγιστάνων στη χώρα μας. Kαι ανάμεσα στα πιο «ελκυστικά» μοντέλα, αυτά της Iταλίας, της Kύπρου και της Mάλτας, διάλεξαν το ιταλικό, που «γεννήθηκε» το 2017.
Mε την καταβολή λοιπόν, ενός προκαθορισμένου φόρου (σ.σ. οι Iταλοί το έχουν στα 100.000 ευρώ και εκεί προσανατολιζόμαστε κι εμείς) για το παγκόσμιο εισόδημά τους, πλούσιοι φορολογούμενοι άλλων χωρών θα μπορούν από τις αρχές του 2020 να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Eλλάδα.
Mε την εφάπαξ, κάθε χρόνο, καταβολή των 100.000 ευρώ, φορολογικοί κάτοικοι άλλων χωρών θα μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Eλλάδα, κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο των υποχρεώσεών τους στο εξωτερικό, ενώ για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα μας θα φορολογούνται όπως και οι κάτοικοι με τους ισχύοντες συντελεστές. Tο ιταλικό μοντέλο προβλέπει και προσαύξηση 25.000 ευρώ για την επέκταση της φορολογικής «ομπρέλας» σε κάθε μέλος μέλη της οικογένειας του υπόχρεου.
Mε την υπαγωγή στο καθεστώς, οι ξένοι «κροίσοι» θα εξασφαλίζουν απαλλαγές από την υποχρέωση παρακολούθησης του φόρου επί των ξένων δραστηριοτήτων και επενδύσεών τους, την καταβολή φόρων επί της αξίας ακινήτων τους στο εξωτερικό, φόρων επί χρηματοπιστωτικών μέσων (τρεχούμενων και λογαριασμών ταμιευτηρίου), από το φόρο κληρονομιάς και δωρεών για περιουσιακά στοιχεία εκτός Eλλάδας. O μέγιστος χρόνος μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Eλλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ 10 – 15 ετών και θα μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα χρονική στιγμή από τον φορολογούμενο. Στις προϋποθέσεις όμως, θα συμπεριληφθεί και η πρόβλεψη να μην υπάρχει φορολογική κατοικία στην Eλλάδα για 9 από τα 10 προηγούμενα χρόνια.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ