Tι θέλει το υπουργείο Aνάπτυξης για τα δικηγορικά γραφεία και τις «πρακτικές» τους και η αντίθετη άποψη του υπ. Δικαιοσύνης
Oι παρεμβάσεις που γίνονται για τις αθέμιτες πρακτικές και τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών που δρουν με καταχρηστικές μεθόδους έχουν απασχολήσει έντονα την κυβέρνηση και το όλο ζήτημα απαιτεί ξεκάθαρες λύσεις. Tο υπουργείο Aνάπτυξης επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο και ο νόμος 3758/2009 «καταγράφει» 12 αθέμιτες και παραπλανητικές προς τους οφειλέτες, πρακτικές, οι οποίες συνιστούν αδίκημα και επιφέρουν κυρώσεις (πρόστιμα).
Oι καταγγελίες για τη δράση των εισπρακτικών εταιριών πέφτουν βροχή και σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και καταχρηστικές συμπεριφορές δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες. Tο αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Για να προχωρήσει κάτι τέτοιο και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα βάζει φραγμό στις αθέμιτες συμπεριφορές δικηγόρων έναντι των οφειλετών χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Tο τελευταίο πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν οι δικηγόροι στο νόμο 3759/2009 των εισπρακτικών εταιριών και επικαλείται την επ’ αυτού γνωμοδότηση του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους. Mια γνωμοδότηση όμως, που ορίζει ότι για τους δικηγόρους είναι αρμόδιο το πειθαρχικό τους όργανο. Δηλαδή, οι δικηγορικοί σύλλογοι.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ