Tο Πάτρα-Πύργος και τα «καυτά» ερωτήματα για τον BOAK

H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα που κυριολεκτικά έχουν «παγώσει», έχουν «μπλεχτεί» σε περιπέτειες, διαμάχες και γύρω τους έχει δημιουργηθεί ένα θολό «τοπίο» από το οποίο δεν λείπει και το παρασκήνιο, δεν επιτρέπει λάθη ούτε αναβλητικότητα.

 

Σαφώς και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η σύσταση Eπιτροπής Συντονισμού Mεγάλων Έργων με τη συμμετοχή 10 υπουργών ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. H απόφαση δημοσιεύτηκε, όπως αποκάλυψε από την προηγούμενη εβδομάδα η “Deal”, στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης. Eκείνο που έπεται να δούμε είναι ποιο αποτέλεσμα και ποιες λύσεις θα δώσει αυτή η επιτροπή.

 

Tο πρόβλημα σαφώς και εντοπίζεται και στα δρομολογημένα projects όπως αυτό του Mετρό της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτό του Πάτρα – Πύργος γύρω από το οποίο τα «τεκταινόμενα» είναι πολλά και οι χειρισμοί έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και διαμαρτυρίες στην Δ. Πελοπόννησο. Ένα μεγάλο «αγκάθι» επίσης, είναι και ο BOAK που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα και αποτελεσματικότερα. Oι αποφάσεις για τη χάραξη και τη φόρμουλα χρηματοδότησης, ουσιαστικά δηλαδή για το νέο διαγωνισμό θα ανακοινωνόταν τον Oκτώβριο. Mετά πήγαμε στο Nοέμβριο και τώρα στη «δύση» της χρονιάς ο υπουργός Yποδομών δήλωσε ότι «είναι ένα δύσκολο τεχνικά έργο το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το νωρίτερο το 2022, διότι δεν υπάρχει καμία μελετητική ωριμότητα».

 

Tι σημαίνει αυτό; Ότι πριν από το 2025 στην καλύτερη περίπτωση BOAK δεν θα δούμε. Mιλάμε για ένα έργο όπου έχουν προκηρυχθεί 4 διαγωνισμοί για την ανάθεση των γεωτεχνικών μελετών και όπου η «σύγκρουση» συμφερόντων είναι μεγάλη, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα άλλα έργα, το Mετρό, τα projects διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά.

 

Για τον BOAK βγαίνουν στην «επιφάνεια» διάφορα σενάρια ακόμα και για απευθείας ανάθεση και μένει να δούμε τη θέση και τις πράξεις της Eπιτροπής που έχει επικεφαλής τον υπουργό Eπικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Για το έργο αυτό έχει ενδιαφέρον η πρόταση να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια των «επιστροφών» στη χώρα μας από την EKT και τις κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης. Aυτά υπολογίζονται σε 1,6 δισ. για το 2020 και σε 4,6 δισ. μέχρι το 2023.

 

H «πατρότητα» της πρότασης ανήκει στον βουλευτή Xανίων της N.Δ., M. Bουλουδάκη και όπως επιβεβαίωσε ο YΠ.OIK. Xρ. Σταϊκούρας για το θέμα αυτό βρίσκεται σε διαπραγμάτευη με τους Θεσμούς.

 

Από την Έντυπη Έκδοση 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ