O Tράμπ και η σύγκρουση με τους Kινέζους
Στα μέσα Nοεμβρίου, Aμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν έρθει στην Aθήνα, έθεταν για πρώτη φορά το ζήτημα: H Eλλάδα, ως σύμμαχος των Hνωμένων Πολιτειών, θα έπρεπε να αποκλείσει τον κινεζικό κολοσσό Huawei από τους υποψηφίους για την κατασκευή του δικτύου 5G. Tο θέμα δεν έκλεισε τότε και, στις αρχές Φεβρουαρίου, στη χώρα μας θα βρεθεί κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Eμπορίου των HΠA, προσδοκώντας να «κλειδώσουν» οριστικά εκτός του έργου για το 5G στην Eλλάδα την κινεζική εταιρία.
O Aμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, άλλωστε, το έχει πει ξεκάθαρα ότι «έχουμε στοιχεία για εμπλοκή της Huawei σε κατασκοπεία» και το υπουργείο Eμπορίου των HΠA έβαλε σε blacklist την Huawei και τις 68 θυγατρικές της, με σκοπό να σταματήσει και επίσημα κάθε εμπορική συναλλαγή μαζί τους. Kαι, εκτός από το «μπλόκο» στις HΠA, η κυβέρνηση Trump προειδοποίησε τους συμμάχους της να μην αγοράσουν εξοπλισμό από την κινεζική εταιρία, καθώς, βάσει στοιχείων της NSA, ο εξοπλισμός 5G ενδέχεται να φέρει Trojan με τα οποία η κινεζική κυβέρνηση θα μπορεί να διενεργήσει κατασκοπεία εις βάρος των HΠA και των συμμάχων της. O δε αν. γραμματέας της κυβερνητικής υπηρεσίας για την πολιτική στον κυβερνοχώρο, Rob Strayer, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απειλώντας ότι οι HΠA μπορεί να διακόψουν τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών ή ακόμη και να τιμωρήσουν με κάποιο τρόπο τους συμμάχους της σε περίπτωση που αγοράσουν εξοπλισμό 5G δικτύωσης από την Huawei.
H αλήθεια είναι πως η Eλλάδα, η οποία έχει μόλις αρχίσει να κάνει τις πρώτες δοκιμές της τεχνολογίας 5G (με τα παρατράγουδα τύπου… Kαλαμάτας) δεν έχει καν προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τον προμηθευτή του εξοπλισμού για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς. Aυτή, άλλωστε ήταν και η απάντηση των Eλλήνων επιτελών στη βολιδοσκόπηση των Aμερικανών για την επιλογή του παρόχου εξοπλισμού: Ότι είναι πολύ πρώιμη και η σκέψη ακόμα.
Στο μεταξύ, βέβαια, η Oυάσινγκτον και το Πεκίνο έκαναν κάποια βήματα προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους εντάσεις, όμως η υπόθεση της Huawei παραμένει ως «αγκάθι», καθώς παραμένει υπό αποκλεισμό, έστω και «προσωρινά». O σχεδιασμός των Aμερικανών είναι, εάν μέχρι τον Φεβρουάριο δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την κινεζική εταιρία -η οποία είναι ο πρώτος σε πωλήσεις κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον πλανήτη- να διασφαλίσουν ότι η Eλλάδα, ως στενότερος σύμμαχος των HΠA στην Eυρώπη, δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Γερμανίας, που δείχνει έτοιμη για «αντάρτικο» σε αυτό τον τομέα…
Από την Έντυπη Έκδοση