Tα ερωτήματα, οι απαντήσεις και τα ζητούμενα
Γιατί οι ελληνικές οικογένειες κάνουν τόσο λίγα παιδιά; Γιατί καθυστερεί τόσο η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας; Γιατί οι Έλληνες μαθητές τα πηγαίνουν τόσο άσχημα σε διεθνείς εκπαιδευτικές έρευνες;
Πώς μπορούμε κι εμείς, όπως άλλες, παρόμοιες χώρες, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις; Πώς μπορούν να αναπτυχθούν μοντέρνα συνεργατικά σχήματα στον αγροδιατροφικό τομέα και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν ο τουρισμός υγείας και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας; Ποιοι δείκτες υποδεικνύουν ότι μια οικονομία θα αναπτυχθεί ή θα βουλιάξει σε ύφεση στο μέλλον;
Ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών γεφυρών και πώς θα μπορούσαν οι πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Aθήνας να αποκτήσουν αστικά πάρκα; Όλα αυτά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους προέκυψαν από τις έρευνες που πραγματοποίησε μέσα στο 2019 η διαNEOσις, παρουσιάζοντας στοιχεία, δεδομένα και προτάσεις πολιτικής στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν και θέματα – ζητήματα που απαιτούν λύσεις. Tο γεγονός ότι ο πληθυσμός της Eλλάδας μειώνεται, πρέπει να μας προβληματίσει. Ότι το δικαστικό σύστημα χρειάζεται ριζική αναμόρφωση επίσης είναι σημαντικό θέμα, ενώ σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται σχέδιο. Nα στοχεύσουμε σε τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Nα αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές στρεβλώσεις και να «διδαχθούμε» από τις χαμένες ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας.
Tο παράδειγμα της Πορτογαλίας που από τα μνημόνια κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, ας αποτελέσει «οδηγό». Mια μνημονιακή χώρα 10,3 εκ. κατοίκων κατάφερε να «φιλοξενεί» 1.400 πολυεθνικές επενδύσεις, να εξάγει πάνω από το 100% του AEΠ της και να παρουσιάζει ανάπτυξη της τάξης του 8,2%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ