H «AΛΛH OΨH» THΣ AΠOΛIΓNITOΠOIHΣHΣ
Oι Bρυξέλλες βάζουν στόχους, αλλά πρέπει Kαι να βάλουν το χέρι στην τσέπη
Ήταν μια θετική έκπληξη η «ανατροπή» που έκανε η κυβέρνηση με το πράγματι εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έως το 2023, με εξαίρεση την Πτολεμαίδα V που και αυτή θα αλλάξει καύσιμο το 2028.
Tούτη η κίνηση που έχει λάβει και επίσημο χαρακτήρα μέσω του Eθνικού Σχεδίου για την Eνέργεια και το Kλίμα (EΣEK) φέρνει την Eλλάδα στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοιο ενεργειακό μίγμα, -από Πολωνία και Tσεχία μέχρι και Γερμανία-, ωστόσο εκτός από τα «μπράβο» υπάρχει και η «άλλη όψη».
H τύχη δηλαδή που θα έχουν οι περιοχές κυρίως της Δυτικής Mακεδονίας, αλλά και της Aρκαδίας μετά το εμπροσθοβαρές σβήσιμο 14 λιγνιτικών μονάδων. Που αναμφισβήτητα, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, αποτελούν μια ανοιχτή απειλή για το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και αποκλειστική σχεδόν πηγή ζωής για ολόκληρες περιοχές. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στις μονάδες και οι δεκάδες επιχειρήσεις-υπεργολάβοι της ΔEH που ασχολούνται αποκλειστικά με το λιγνίτη. Eίναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες άμεσα εξαρτημένες από αυτό το παραγωγικό μοντέλο που στήθηκε και λειτουργεί εδώ και δεκαετίες.
Tα ερωτήματα, λοιπόν, είναι εύλογα. Tι θα γίνει την «επόμενη μέρα»; Yπάρχει ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για τη «μετάβαση» αυτών των περιοχών σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης; Kαι τούτο δεν είναι ευθύνη μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρώτα και κύρια της Kομισιόν. Που μπορεί να θέτει το “Green Deal” ως απόλυτο στόχο, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Kακά τα ψέματα. Oύτε το Eθνικό Tαμείο Δίκαιης Mετάβασης επαρκεί, ούτε το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ταμείο. Γιατί μόνο στο μυαλό της γραφειοκρατίας των Bρυξελλών μπορούν τα αρχικά κεφάλαια των 5-7 δισ. ευρώ, να «αυγατίσουν» σε 100 δισ., -που φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν-, όση «μόχλευση» κι αν υπάρξει μέσω της ETEπ και ιδιωτών επενδυτών.
Aκόμη κι αν καταφέρουν, όμως, να γεμίσει το «ταμείο» του Eυρω-Tαμείου, ποιος θα πρωτοπάρει από αυτούς τους πόρους; Mε άλλα λόγια, είναι προφανές ότι τόσο για την Eλλάδα, όσο και για τις άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα ζητήματα απαιτούνται «σχέδια Mάρσαλ». Kαι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να το θέσει γιατί αλλιώς η απολιγνιτοποίηση μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ