Συγκρούεται με τους ισχυρούς της ενέργειας για τα 430 εκ.
H συνολική αξία της σύμβασης υπολογίζεται ότι θα αγγίξει κατά τη συνολική περίοδο των 20 – 25 ετών το 1 – 1,5 δισ. ευρώ
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις επενδυτικές εξελίξεις επιδιώκει να παίξει ο Σπύρος Λάτσης, ρίχνοντας στη μάχη όλα τα όπλα του, ακόμα και για τα… σκουπίδια της Αττικής, όπου θα συγκρουστεί μετωπικά με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας στην ενέργεια.
Με την Lamda Waste Develompent, βραχίονα της Lamda Development στον τομέα της επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων ή με την Μεσόγειο, στην οποία συνεργάζεται με τους αδελφούς Λασκαρίδη, ο όμιλος Λάτση επιστρατεύει τις δυνάμεις του, τη μεγάλη ρευστότητα και την επιρροή του στα κέντρα αποφάσεων, για να κερδίσει και σ’ αυτόν τον τομέα, που κρύβει χρυσάφι 2,5 δισ. ευρώ.
Πρώτος στόχος στη μάχη των σκουπιδιών, είναι το έργο – μαμούθ, προϋπολογισμού 430 εκατ. ευρώ, (από τα οποία τα 140 εκατ. ευρώ είναι κοινοτικά κονδύλια) που αφορά στην κατασκευή τεσσάρων μονάδων ολοκληρωμένης επεξεργασίας και διαχείρισης 1,35 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων. Σ’ αυτή τη μάχη, ο Σπύρος Λάτσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους μεγάλους της ενέργειας.
Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Μπόμπολας με την Ηλέκτωρ, την θυγατρική της Ελλάκτωρ. Η σχέση Λάτση – Μπόμπολα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή. Οι δύο όμιλοι συνεργάζονται στην Elpedison, ενώ έχουν ήδη συνεργαστεί και στη διαχείριση αποβλήτων. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η πλευρά Μπόμπολα δεν έκρυψε την ενόχλησή της από τις επαφές Λάτση – κυβέρνησης και ιδιαίτερα για την τοποθέτηση του στελέχους της Eurobank Κώστα Μαρκόπουλου στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Αποκρατικοποιήσεων.
Έτσι, στη μάχη της διεκδίκησης των 430 εκατ. ευρώ για τα σκουπίδια της Αττικής, ο Γιώργος Μπόμπολας αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Σπύρου Λάτση, αφού η Ηλέκτωρ είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη τεχνογνωσία στον τομέα της επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων, με την ισχυρότερη παρουσία στον τομέα αυτό και με projects όχι μόνο στην Ελλάδα (διαχειρίζεται εννέα χωματερές) αλλά και στη Ρωσία και την Κύπρο.
Σε κοινοπραξία με τον Γιώργο Μπόμπολα, μπορεί να συμμετάσχει και ο Δάκης Ιωάννου με την Αθηνά, θυγατρική της J&P Άβαξ, που έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία από τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, που έχει μαζί με την Άκτωρ του Γ. Μπόμπολα. Ο Δημήτρης Κοπελούζος μπαίνει στην αφετηρία με τη Novaerta Hellas ή την «Ever Clean» με την οποία έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ στη μάχη αναμένεται να μπει και η Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη.
Η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη έχει παρουσία σε έργα περιβάλλοντος και εφαρμόζει τη μέθοδο της καύσης απορριμμάτων με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας. Η Intrakat συνεργάζεται στον τομέα αυτόν με την Suez, αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα διεκδικήσει μαζί τα έργα της Αθήνας μαζί με τον γαλλικό κολοσσό. Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να μπει στη μάχη μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου.
«Παρών» στη διεκδίκηση των τεσσάρων έργων αναμένεται να δώσουν και μικρότερες εταιρείες, όπως η Helesi του Σάκη Ανδριανόπουλου, ο οποίος με την Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ ασχολείται με τη συναρμολόγηση απορριμματοφόρων οχημάτων με μεταφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης μερίδιο διεκδικούν και η Polyeco του Ιωάννη Πολυχρονόπουλου και η Αθωνική Τεχνική του Κώστα Περτσινίδη, που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αποκλείστηκαν από την τελική φάση.
Η δημοπράτηση των έργων καθυστέρησε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και η κυβέρνηση την ξεμπλόκαρε μόλις την περασμένη Τρίτη, με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που προβλέπει τη σύμβαση μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας τεσσάρων μονάδων για συνολική περίοδο 20 – 25 χρόνων. Οι μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα και Άνω Λιόσια και επιδιώκεται να βρίσκονται σε λειτουργία μέσα στο 2014. Η διαδικασία της επιλογής αναδόχου – επενδυτή στον οποίο θα ανατεθεί το project των 430 εκατ. ευρώ για τα σκουπίδια της Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.
H συνολική αξία της σύμβασης υπολογίζεται ότι θα αγγίξει κατά τη συνολική περίοδο των 20 – 25 ετών το 1 – 1,5 δισ. ευρώ και το μοντέλο χρηματοδότησης που θα υιοθετηθεί θα είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ζητούμενο είναι πλέον η προκήρυξη αντίστοιχων μονάδων στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου σήμερα παραμένουν ενεργές περίπου 100 ανεξέλεγκτες χωματερές, γεγονός που καθιστά πλέον ορατό τον κίνδυνο επιβολής ημερήσιων προστίμων 10.000 ευρώ ανά χωματερή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πικρή εμπειρία της Κερατέας
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Λάτση ανακατεύεται με τα… σκουπίδια. Η Lamda Waste Development, θυγατρική της Lamda Development δημιουργήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι κρύβεται… θησαυρός πάνω από 2 δις στην επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και στην εκμετάλλευση υδάτινων πόρων. Στον διαγωνισμό όμως για τον ΧΥΤΑ Κερατέας, μετείχε με την εταιρεία Μεσόγειος με την Eurobank, μαζί με τους αδελφούς Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη.
Το έργο της Κερατέας, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ ματαιώθηκε, μετά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, ξαναμπαίνει όμως στο «πακέτο» των νέων μονάδων. Και σ’ αυτό τον τομέα ο Σπύρος Λάτσης είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Γιώργο Μπόμπολα, τις ημέρες των σοβαρών επεισοδίων με τους κατοίκους, δεν είχε σπεύσει να διαψεύσει ότι στο έργο δεν έχει καμία ανάμιξη η Ηλέκτωρ και είχε αφήσει να διασύρεται το όνομά του (του Γ. Μπόμπολα) με πανό από τους κατοίκους αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης. Χρειάστηκε να επέμβει η διοίκηση του ομίλου Μπόμπολα για να «καθαρίσει» το όνομά της και να ανακοινώσει ότι το έργο έχει αναλάβει η Μεσόγειος των Λάτση–Λασκαρίδη.