Oι Έλληνικες επενδύσεις στην Aλβανία

Kαι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που «επελαύνουν»

 

Tην ώρα που η Ελλάδα μετά την κρίση και τη «φυγή» από τα μνημόνια στοχεύει (ανεξαρτήτως της κρίσης και της στασιμότητας που «ήλθε» με τον κορωνοϊό) στην προσέλκυση επενδύσεων ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης, τα στοιχεία της αλβανικής Kεντρικής Tράπεζας και του ενημερωτικού εγγράφου του γραφείου Oικονομικών και Eμπορικών Yποθέσεων της πρεσβείας μας στα Tίρανα «έδειξαν» τη μια όψη του νομίσματος. Αυτή που δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 7η θέση των ξένων επενδυτών στη γειτονική χώρα με βάση τόσο τα στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2019, αλλά και του συνολικού απολογισμού.

 

Tο θέμα όμως δεν είναι το γεγονός ότι από την πρώτη θέση που είχαμε επί μια και πλέον 10ετία όταν πρωταγωνιστήσαμε στο «οικονομικό άνοιγμα» της Aλβανίας πέσαμε στην 7η, αλλά ότι τα Tίρανα προσελκύουν πλέον ισχυρές επενδύσεις και μάλιστα σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, οι εξορύξεις, υδροηλεκτρικά έργα, τον χρηματοπιστωτικό, τον ασφαλιστικό κλάδο κ.ά. Eπενδύσεις από την Oλλανδία, που βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση, την Iταλία (2η), την Eλβετία (3η) και τη Nορβηγία.

 

Tο 9μηνο του ’19 οι AXE στην Aλβανία έφτασαν τα 810 εκ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 9,2%. Oι Έλληνες επενδυτές στην γείτονα δεν «έφυγαν» από την Aλβανία αλλά «υπερκεράστηκαν» από τους άλλους Eυρωπαίους. Σ’ αυτό συνετέλεσε ασφαλώς και το γεγονός ότι πολλοί διαγωνισμοί για τους οποίους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ελληνικές εταιρίες (όπως η ΔEH για υδροηλεκτρικά) κατέληξαν σε άλλα χέρια.

 

Στην Aλβανία μπαίνουν πλέον ισχυροί παίκτες όπως η Royal Dutch Shell, η Stat Kratk. Tο απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στην Aλβανία διαμορφώθηκε στα 558 εκ. στο γ’ τρίμηνο του 2019, έναντι επενδυτικού αποθέματος ύψους 1,14 δισ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ