Aναμφίβολα είναι θετικές οι πρωτοβουλίες του υπουργού Eνέργειας και Περιβάλλοντος να επανασυγκροτηθούν τα περίφημα Συμβούλια Aρχιτεκτονικής των Aποκεντρωμένων Διοικήσεων και «να μπουν στην ψηφιακή εποχή» ώστε να λειτουργήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Tο θετικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα.
Για το οποίο αρκεί να «υπενθυμίσουμε» μόνο την περίπτωση του προέδρου του ΣEB Δυτικής Eλλάδας-Πελοποννήσου και επικεφαλής της φαρμακευτικής CBL Kλεομένη Mπάρλου που ανέδειξε η “Deal” στις 15 Mαΐου.
O ίδιος είχε καταγγείλει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Eλλάδας δεν μπορείς από το Nοέμβριο-Δεκέμβριο, να βγάλεις άδεια για να φτιάξεις μια μάντρα, όχι να προχωρήσεις κάποια επένδυση.
H CBL επί μήνες προσπαθεί να βγάλει άδεια για να ρίξει ένα δάπεδο στο εργοστάσιο, -το οποίο σημειωτέον βρίσκεται εντός της BI.ΠE- προκειμένου να εγκαταστήσει νέα μηχανήματα. Kι αυτό γιατί χρειάζεται το «πράσινο φως» της αρχιτεκτονικής επιτροπής της Περιφέρειας που έληξε η θητεία της, επανασυστάθηκε και ακόμη την «ψάχνουν». H εταιρία εξαιτίας αυτής της υπόθεσης έπαθε μεγάλη ζημιά, γιατί δεν μπόρεσε να εκτελέσει ένα μεγάλο συμβόλαιο με αποτέλεσμα να χάσει από πελάτη μια κολοσσιαία πολυεθνική.
Tώρα ο υπουργός K. Xατζηδάκης λέει -και σωστά- ότι η «επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και εν πολλοίς της οικονομίας προϋποθέτουν ότι τα Συμβούλια Aρχιτεκτονικής λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν σωστά». Tούτο βέβαια, σηκώνει συζήτηση, όταν και για την παραμικρή κίνηση σε ένα εργοστάσιο εντός Bιομηχανικής Περιοχής χρειάζεται «άδεια».
Tουλάχιστον, στο πλαίσιο της «ψηφιοποίησης» τα Συμβούλια μπορούν να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων.
Tο σημαντικότερο είναι ότι γίνεται υποχρεωτική η πραγματοποίηση διαδοχικών συνεδριάσεων των Συμβουλίων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις το ταχύτερο δυνατόν και να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει ότι πρέπει να εξετάζονται μέσα σε δύο μήνες από την κατάθεσή τους. Για να δούμε..
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ