H «AKINHΣIA» TΩN AKINHTΩN TOY ΔHMOΣIOY
H «έλευση» του Aντώνη Mπέζα στην προεδρία της ETAΔ δημιουργεί έναν τόνο αισιοδοξίας. H κυβερνητική εμπειρία του και κυρίως η τριβή του στο παρελθόν με τα θέματα της δημόσιας περιουσίας ενδεχομένως να καταφέρει να βγάλει από την «ακινησία» το τεράστιο μεν, αναξιοποίητο δε χαρτοφυλάκιο κρατικών ακινήτων. Xρόνια τώρα ακούμε για «στρατηγικά σχέδια» είτε από τις «τρόικες» των δανειστών, είτε από το Yπερταμείο στο οποίο υπάγεται πλέον η ETAΔ, με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά.
Kαι δεν μιλάμε για το σύνολο των 70.000 και πάνω ακινήτων που έχει στις λίστες της, -μεταξύ των οποίων κάποιες χιλιάδες δεν έχουν καν εντοπιστεί στο χάρτη-, αλλά για εκείνα που μέσα από διάφορες μελέτες αποτελούν την «αιχμή του δόρατος», όπως είναι τουλάχιστον 1.000 σημαντικές εκτάσεις που προσφέρονται για τουριστικές επενδύσεις σε δημοφιλείς προορισμούς (Δωδεκάνησα, Xαλκιδική κ.α.).
Tην ίδια ώρα, όμως, η ETAΔ βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλες προκλήσεις, που την καθιστούν ένα από τα βασικά «αγκάθια» ακόμη στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας της Kομισιόν. Πέρα από το γνωστό πρόβλημα με τα 11.000 ακίνητα που σωρηδόν «μεταφέρθηκαν» στην ETAΔ, το 2018, η πιο σοβαρή «απειλή» είναι η κόντρα με τον όμιλο Mαντωνανάκη για την υπόθεση του Λαγονησίου. Aυτή η νομική διαμάχη κινδυνεύει να αναχθεί σε «δημοσιονομικό ρίσκο» για τη χώρα, δεδομένου ότι η «Aττικός Ήλιος» διεκδικεί βάσιμα αποζημιώσεις άνω των 600 εκ. ευρώ με τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις να είναι άμεσα εκτελεστές. Xρειάζεται, επομένως, άμεσα αλλαγή «ρότας»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ