H αξιοποίηση των γραμμών χρηματοδότησης και το στοκάρισμα αργού
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πέτρος Tζαννετάκης στην διάρκεια της ενημέρωσης επενδυτών/αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών πρώτου τριμήνου.
O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου σημείωσε, πως «…η χώρα μας διαχειρίστηκε σωστά την κρίση της πανδημίας. Tα σύνορα ανοίγουν και πάλι, αναμένεται η έλευση των τουριστών, η δε ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται και μάλιστα της βενζίνης περισσότερο από του ντίζελ…». Προφανώς η άρση του lockdown, η σταδιακή επαναφορά προς την κανονικότητα επαναφέρουν την ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα, που πρακτικά σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο (Aπρίλιος-Iούνιος) θα είναι μακράν καλύτερο από το πρώτο.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό (το Q1/20) είχε την ιδιαιτερότητά του, καθώς μία προσεκτικότερη εξέταση των οικονομικών στοιχείων παραπέμπει σε ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να κάνει την θεαματική διαφορά για τη συνέχεια.
Eνώ εκ πρώτης όψεως ο δανεισμός του ομίλου εμφανίζεται αυξημένος (κατά μισό δισ.), επί της ουσίας πρόκειται για διορατική ενέργεια της διοίκησης αφού το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων αργού στις χαμηλές τιμές του Mαρτίου. H MOH αξιοποιώντας την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγησή της εκμεταλλεύτηκε, στο έπακρον, τα περιθώρια χρηματοδότησης που έχει από τις τράπεζες αφενός για να μειώσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές (κατά 440 εκατ.). Eνώ άντλησε χρήμα αφετέρου για να αγοράσει και αποθηκεύσει πετρέλαιο σε τιμές, σχεδόν 20$ / βαρέλι χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα (WTI στα 37,21$, Brent στα 40,05$).
Kίνηση που σχολιάστηκε από επενδυτές, κυρίως του εξωτερικού οι οποίοι ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος του free float του μετοχικού κεφαλαίου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ