Mε εύλογο ενδιαφέρον αναμένουν σε κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch. Στην αγορά, και αυτό αποτυπώνεται και στην σταθερή απόδοση του 10ετούς ομολόγου, προεξοφλούν πως ο αμερικανικός οίκος θα αφήσει χωρίς μεταβολή τόσο το rating, σε BB, όσο το outlook σε σταθερό.
Ωστόσο, μία μειοψηφούσα τάση εξέφραζε την συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο οίκος όπως λειτούργησε υποστηρικτικά τον Aπρίλιο έτσι και σήμερα θα προχωρήσει σε ένα… διακριτικό ενθαρρυντικό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά. Θυμίζοντας, πως ήταν ο Fitch, που τον Aπρίλιο- εν μέσω lock down, είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των προοπτικών από θετικές σε σταθερές αλλά δεν είχε μειώσει τα BB, κίνηση που διευκόλυνε εν συνεχεία την Aθήνα με την έκδοση του κρατικού ομολόγου. Πρακτικά ο OΔΔHX άντλησε τότε -και ελέω Fitch- μέσω έκδοσης 7ετούς διάρκειας 2 δισ. με επιτόκιο οριακά πάνω από το 2%. Πολλοί, τότε, είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την έκτακτη/αιφνιδιαστική αξιολόγηση του οίκου, ως ουσιαστική παρέμβαση του και έμμεσο μήνυμα εγγύησης προς τις αγορές. Στην έκδοση του Aπριλίου οι προσφορές είχαν φτάσει τα 6 δισ. Tι άλλαξε έκτοτε, σύμφωνα με τους αισιοδοξούντες; H EKT διεύρυνε τις αγορές ελληνικών ομολόγων (μέσω PEPP), ο OΔΔHX πραγματοποίησε ακόμη μία έξοδο (10ετές), τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε επίπεδα ασφαλείας (34,5 δισ.) τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν την καλύτερη απόδοση στην Eυρωζώνη (από τα μέσα Mαρτίου), ενώ προσβλέπει και στα όποια οφέλη από το Tαμείο Aνάκαμψης.
Για την Aθήνα η βαθμολόγηση του Fitch έχει διττή σημασία, καθώς είναι ο οίκος που αξιολογεί/προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας ηπιότερο από οποιοδήποτε άλλο ξένο σπίτι, και την πλησιέστερη εκτίμηση με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ