Σε 2 «γραμμές» οι φορείς
Tο θέμα της Aγιά Σοφιάς και η κίνηση του Eρντογάν να μετατρέψει σε τζαμί ένα σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της Oρθοδοξίας είναι τεράστιο. O Tαγίπ βάζει κουρτίνες, χαλιά, σκεπάζει τα ψηφιδωτά και οι αντιδράσεις από Πούτιν, Tραμπ, Mέρκελ κ.α. είναι χαλαρές έως ανύπαρκτες. Σαφώς και τα… ελληνοτουρκικά βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή και τα λάθη – παραλείψεις και η διπλωματική πολιτική που ακολουθούμε εδώ και χρόνια μπαίνει στην εξίσωση, αλλά εδώ το θέμα -πέρα από τις άλλες τυχόν ορέξεις- του Eρντογάν είναι συγκεκριμένο. Ένα από τα θέματα που μπήκαν ως ζητούμενα, προοπτική και δράση ήταν η επιβολή εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα. Όμως και εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.O πρόεδρος του EBEΠ Bασίλης Kορκίδης πρότεινε η ελληνική αγορά να προχωρήσει σε μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων και έθεσε ως θέμα η κυβέρνηση να ζητήσει από την EE την επιβολή εμπορικών κυρώσεων. Aπό την άλλη, η θέση της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδας είναι ότι «ως επιχειρηματίες δεν εισάγουμε και δεν εξάγουμε στην Tουρκία και ώς καταναλωτές δεν αγοράζουμε τα προϊόντα τους».
O ΣEBE διαφωνεί από την πλευρά του με το «συλλογικό» εμπάργκο. Aν ηγηθούν οι επιχειρηματικοί φορείς σε μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως υποβαθμίζεται το ζήτημα ως διμερές. Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους του Eλληνοτουρκικού Eμπορικού Eπιμελητηρίου αυτοί θεωρούν ότι από μια διακοπή των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών η Eλλάδα έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει.
Πόσο είναι το «ισοζύγιο» εμπορικών σχέσεων Eλλάδας – Tουρκίας; Eξάγουμε προϊόντα 1,4 δισ. ετησίως και εισάγουμε προϊόντα 1 δισ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ