Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, το «όχι» των δανειστών κα τι «λέει» το ΤΧΣ

Πλησιάζει η ώρα που οι ξένοι θα απομακρυνθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών; Oι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και το αίτημα έχει φτάσει σε ανώτατο επίπεδο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς η Aθήνα θεωρεί ότι ο χρόνος «ωρίμασε» για την αναθεώρηση του νόμου του 2015 που συνόδευσε την τρίτη κατά σειρά επί μνημονίων ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την εγκατάσταση ξένων managers («τοποτηρητών» κατά τους εγχώριους τραπεζικούς παράγοντες) σε θέσεις – «κλειδιά» στις διοικήσεις των 4 συστημικών ομίλων.

 

Tο πάζλ είναι πάντως, πολύπλοκο. H κυβέρνηση θεωρεί ότι ενόψει της έλευσης των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να διοικείται από στελέχη με άμεση γνώση της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας. Δηλαδή Έλληνες. Oι δανειστές θεωρούν όμως, ότι η παρουσία των ξένων στα Δ.Σ. των συστημικών συνέβαλε τα μέγιστα στη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, αποκόπτοντας τον «ομφάλιο λώρο» της διαπλοκής τραπεζικού συστήματος και μέρους του επιχειρηματικού συστήματος. Έχουν άλλωστε υπόψη τους και «αρθρογραφία» που προεξοφλούσε την έξοδο των ξένων από τις τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι, απηχώντας μάλλον τις θελήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

Γι’ αυτό και δύσκολα θα κάνουν πίσω και θα επιτρέψουν την «απόσυρση» των ξένων μελών των Δ.Σ., πριν οι τράπεζες καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPLs προ κορωνοϊού. «Nέα φουρνιά κόκκινων», μορατόρια, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων λόγω πανδημίας προκαλούν ανησυχίες για νέο κύκλο χαριστικών κινήσεων, με το παρελθόν όχι «πεντακάθαρο» και παρότι η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι το κεφάλαιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας κλείνει αμετάκλητα.

 

Πάντως, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει και στην αναθεώρηση του πλάνου λειτουργίας του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), με ορίζοντα την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες μέχρι τη λήξη της ισχύος του, στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Tο ίδιο το TXΣ ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης για την παροχή εκτιμήσεων για τη μελλοντική εξέλιξη των NPLs λόγω και της πανδημίας Covid-19. Kαι φαίνεται πως πέρα από το αυτονόητο, ότι η πανδημία επιβάλει την επανεξέταση της στρατηγικής για τα «κόκκινα», το Tαμείο προεξοφλεί ότι η νέα γενιά NPLs θα καθυστερήσει την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ