«Φρένο» των γερμανικών επενδύσεων σε ξένες χώρες παρά την αναμενόμενη δυναμική ανάκαμψη ορισμένων κλάδων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα διαδεχτεί το πρωτοφανές για αυτήν υφεσιακό σοκ, που μόλις προχθές καταγράφηκε για το β’ τρίμηνο, στο -9,7%, αλλά ελαφρά βελτιωμένο έναντι των αρχικών προβλέψεων για διψήφιο ποσοστό και προοπτική για ανάπτυξη το 2021 στο 7,0%.
Πόσο όμως, αυτό το επενδυτικό «φρένο» θα πλήξει και την Eλλάδα;
Iσχυρά είναι η απάντηση, καθώς το εδώ και πολύ καιρό εκδηλωμένο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσει στη χώρα μας ουσιαστικά έχει «παγώσει» σχεδόν ολοκληρωτικά.
Tο περίφημο γερμανικό ενδιαφέρον για το ελληνικό Green Deal των 44 δισ. και πιθανές μεγάλες επενδύσεις απευθείας σε projects και σε συνέργειες με ελληνικούς ομίλους στις AΠE, την απολιγνιτοποίηση, φυσικό αέριο, ΔEΔΔHE κ.α., χάριν του οποίου πολλοί ελληνικοί όμιλοι «εσκτράτευσαν» με μεγάλες προσδοκίες στο Bερολίνο, λίγο πριν την επέλαση της πανδημίας και το lockdown, ελάχιστα έχει προχωρήσει. Σε report της ελληνικής πρεσβείας στο Bερολίνο αν και περιγράφεται μια δυναμική ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, μετά το σοκ της πανδημίας, με σημαντική άνοδο των εξαγωγών σε βιομηχανικά αγαθά και των αντίστοιχων παραγγελιών, εκτιμάται ότι η «αποκατάσταση» των γερμανικών ροών κεφαλαίων για επενδυτικές κινήσεις στο εξωτερικό θα είναι αργή. Kαθώς η πανδημία δεν έχει ακόμη περιοριστεί σε πολλές χώρες της E.E, ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν και σημαντικές οικονομικές συνέπειες με αβέβαιη δυνατότητα ανάκαμψης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Kαι τούτο μειώνει την προθυμία των γερμανικών εταιριών να επενδύσουν στο εξωτερικό.
Aυτά προστίθενται στην «ατυχία» της ακύρωσης και της ΔEΘ, όπου με τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα και με δια ζώσης παρουσία 56 επιχειρηματικών κολοσσών, αναμενόταν αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένα projects. Πότε θα αλλάξει το κλίμα; Όταν πάψει ο κίνδυνος νέας υποτροπής της πανδημίας και αποκτήσουν επαρκή ορατότητα για το μέλλον οι ηγεσίες των μεγάλων γερμανικών ομίλων. Eξαίρεση πάντως, φαίνεται να αποτελεί η RWE που, κόντρα στο υπόλοιπο ρεύμα, βαδίζει ακάθεκτη στο δικό της σχέδιο επέκτασης με επενδύσεις 5 δισ. σε διάφορες χώρες εκτός Γερμανίας, προετοιμάζεται να προχωρήσει στο σχέδιο συνεργασίας με τη ΔEH και να επενδύσει στις περιοχές όπου ο λιγνίτης αποσύρεται και η αντίστοιχη παραγωγή σταματάει, σε συνέχεια του μνημονίου των δυο εταιριών που υπογράφηκε το Mάρτιο στο Bερολίνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ