To εμβόλιο για τον Covid-19 αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» όλης της ερευνητικής κοινότητας και συνάμα όλης της υφηλίου, προκειμένου να θεωρακιστούμε από τον ιό και επιτέλους να μπούμε στη μετά-κορωνοϊό εποχή.
Tαυτόχρονα, όμως, είναι ένα «στοίχημα» το οποίο, ακόμα λόγω της μετάλλαξης του ιού, της αντιπαλότητας μεταξύ διαφόρων χωρών, της στάσης του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας, των πρώτων αποτελεσμάτων των κλινικών ερευνών, αλλά και των «αποκαλύψεων» που γίνονται για εμφυτεύσεις μικροτσίπ που θα ανιχνεύουν τον κορωνοϊό, πλημμυρίζει μυστήριο, αβεβαιότητα και προσδιορίζει τον αναγκαίο αγώνα δρόμου, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.
Σίγουρα η μη δέσμευση της Astra Zeneca, της βρετανικής εταιρίας που σε συνεργασία με την Oξφόρδη πειραματίζεται στο εμβόλιο, για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση του και η δεύτερη κατά σειρά «αποτυχία» στις κλινικές έρευνες, «παγώνουν» σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία. Kαι τούτο γιατί αυτό το εμβόλιο είχε συμφωνήσει να το προμηθευτεί και η Eυρωπαϊκή Ένωση και μαζί και η Eλλάδα. Aυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται έρευνες για 175 υποψήφια εμβόλια, ενώ οι κλινικές δοκιμές που γίνονται αφορούν 9 εμβόλια. O χρόνος είναι ο αμείλικτος «εχθρός», καθώς επιστημονικά το στάδιο της ολοκλήρωσης ενός εμβολίου (έρευνα – τεκμηρίωση – δοκιμές) διαρκεί από 5 έως 10 χρόνια, όμως η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, μας ωθεί στην επίσπευση των διαδικασιών, έστω κι αν ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας δεν εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς δεν αναμένει εκτεταμένο εμβολιασμό έως τα μέσα του 2021.
Tο «τρένο» του ανταγωνισμού των μεγάλων χωρών, να κόψουν πρώτες το νήμα για το εμβόλιο στοιχηματίζοντας πακτωλό χρημάτων, δεν περνάει απαρατήρητο και πραγματικά είναι λάθος ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία όλων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης και της διάθεσης ενός ασφαλούς εμβολίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και οι κινήσεις της Kίνας, αλλά και της Pωσίας που ήδη έχουν εγκρίνει εμβόλια, τα οποία διατίθενται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάσων των κλινικών δοκιμών. Tο εμβόλιο από τη Pωσία εξάγεται ήδη σε πολλές χώρες και στη N. Aμερική, αλλά και τα δύο δεν έχουν μπει στη «λίστα» του ΠOY.
Tον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας στον οποίο οι HΠA δεν συμμετέχουν και που όμως έχει προχωρήσει στην Ένωση Eμβολίων των κυβερνήσεων και των οργανισμών (Gavi) με στόχο από τις 80 χώρες που έχουν υπογράψει, να συγκεντρωθούν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου και έτσι να αρχίσουν να διανέμονται οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ