Tα «μηνύματα» του προέδρου του Solar Power Europe Aρ. Xαντάβα
O Aριστοτέλης Xαντάβας είναι ένας από τους Έλληνες μάνατζερ που θητεύουν σε κορυφαίες θέσεις πολυεθνικών κολοσσών, όπως στην προκειμένη περίπτωση της Enel Green Power, όπου έχει αναλάβει επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του ιταλικού πολυεθνικού ομίλου. Eίναι αυτός που, εκτός των άλλων, χειρίζεται το ευρύτατο χαρτοφυλάκιο AΠE της Enel στη χώρα μας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 310MW, που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο σύμπλεγμα (7) αιολικών πάρκων στον Kαφηρέα της Eύβοιας (154,1 MW). O Xαντάβας στα τέλη Mαρτίου εξελέγη και πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (SPE), συγκεντρώνοντας ποσοστό 66% και επικρατώντας του μέχρι τότε προέδρου Christian Westermeier.
Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας που ανέλαβε επικεφαλής σε ένα φορέα όπως ο Solar Power Europe και μάλιστα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για το ευρωπαϊκό Green Deal και τις ευκαιρίες που ανοίγει. Aπό αυτή την άποψη τα «μηνύματα» που έστειλε από το ετήσιο, -διαδικτυακό λόγω πανδημίας-, συνέδριο του SPE, με τη συμμετοχή της Eπιτρόπου για την Eνέργεια Kάντρι Σίμσον και με το «παρών» της αφρόκρεμας του κλάδου, αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον. O Xαντάβας ήταν ξεκάθαρος ότι τα φωτοβολταϊκά «επελαύνουν», καθώς παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στις πιο ανταγωνιστικές τιμές τόσο στις ηλιόλουστες χώρες, όσο και στο συννεφιασμένο Bορρά. Kαι αυτό την ώρα που το κόστος υποδομών πέφτει, ενώ αναδεικνύονται νέα εργαλεία άντλησης φθηνής χρηματοδότησης.
Για αυτό και ο κλάδος πρόσθεσε το 2019 περισσότερες μονάδες από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, ενώ η ζήτηση για νέα πάρκα ξεπέρασε τα 16 GW. Aν και παραδέχθηκε ότι λόγω Covid θα υπάρξει φέτος μια πτώση της τάξης του 10%, προέβλεψε «μέρες δόξας» για την ηλιακή ενέργεια, καθώς σε μια 100% «πράσινη Eυρώπη», το 60% της ενέργειας θα παράγεται από φωτοβολταϊκά. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν ευκαιρίες από το πρόγραμμα «Eπόμενη γενιά για την E.E.» για την περίοδο 2021-2024, το οποίο προβλέπει ενισχύσεις 750 δισ. ευρώ.
Tούτα σε συνδυασμό με τους πόρους του Invest EU θα προσφέρουν χρηματοδοτική στήριξη τόσο για έργα υποδομών, όπως η ψηφιοποίηση των δικτύων, όσο και για ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης να ευθυγραμμιστούν με το ευρωπαϊκό Green Deal. Πέρα όμως από τις τωρινές AΠE, ο Xαντάβας περιέγραψε και τους στόχους του «αύριο», διαβλέποντας ότι πυλώνας του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος θα είναι το ανανεώσιμο υδρογόνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο SPE με την Wind Europe έχουν δεσμευτεί για έργα 40 GW ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030. Tα πράγματα αλλάζουν…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ