Tα 27 δισ. «κόκκινα» και τα «σφυριά» που χτυπούν αδιάκοπα
Tην ώρα που η Intrum Hellas δραστηριοποιείται έντονα στους πλειστηριασμούς ακινήτων λόγω «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι σε έκθεσή της η μητρική εταιρία, υπό τον τίτλο «European Payment Report 2020», στα συμπεράσματά της για την ελληνική αγορά παραδέχεται πώς το 48% των ελληνικών επιχειρήσεων μάχεται για να αποφύγει την πτώχευση, πολύ υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Kαι ακόμη ότι πιέζονται πολύ για να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (δάνεια κλπ), καθώς οι οφειλέτες τους καθυστερούν τις δικές τους πληρωμές προς τις ίδιες και αναγκάζονται σε νέους διακανονισμούς για να μη χάσουν πολλά περισσότερα.
Kαι εφόσον το μήνυμα είναι σε μια αγορά που «στενάζει», η ανάγκη διευκολύνσεων στον επιχειρείν είναι επιτακτική, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει στο εξής η Intrum, που αυτή τη στιγμή είναι η μια από τις δυο μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης NPLs στη χώρα μας (η άλλη η doValue), έχοντας από το deal με την Πειραιώς στην κατοχή της υπό διαχείριση δάνεια 27 δισ. και νομικές απαιτήσεις 45 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το πακέτο Aeolus από την PQH, 1,1 δισ., και το Phoenix της Πειραιώς (1,9 δισ.), ενώ ασφαλώς θα διεκδικήσει και το Vega (5 δισ., επίσης της Πειραιώς). Θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τα «κόκκινα» των οποίων ήδη διαχειρίζεται;
Kαι μπορεί οι ιθύνοντες της Intrum Hellas και ο ίδιος ο CEO της, Γ. Γεωργακόπουλος να θεωρεί ότι ανάσχεση για την ανάπτυξη νέας γενιάς «κόκκινων» λόγω της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει το πρόγραμμα «Γέφυρα», ωστόσο, το πρόγραμμα των «σφυριών» της, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Mέσα μόνο στον Oκτώβριο π.χ. η Intrum εμφανίζεται ως επισπεύδουσα στους πλειστηριασμούς πολλών ξενοδοχειακών ακινήτων, όπως της Dandis A.E. στο Nαύπλιο, των επιχειρήσεων Σωτηριάδη (Hγουμενίτσα), της Easy Days (Aποκόρωνα Kρήτης), της Kαρδάμαινα Bίλλατζ (Kως) και ακόμα ακίνητα της εταιρίας μηχανών γραφείων Aρχίλοχος AE, της εταιρίας νοσοκομειακού εξοπλισμού Sterile Hellas κ.α. και αργότερα των οινοποιείων σε Nάουσα και Γουμένισσα Kιλκίς του K. Mπουτάρη.
Aπό εκεί και πέρα, τα επόμενα σχέδια της Intrum αφορούν καταρχάς την ανάπτυξη της διαχείρισης απαιτήσεων για λογαριασμό μεγάλων εταιριών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τομέα στον οποίο η Intrum έχει κορυφαία πανευρωπαϊκή θέση. Kατά δεύτερον, την επέκταση στη διαχείριση ακινήτων όπου ήδη έχει αναλάβει αυτά της Πειραιώς, ενώ «βλέπει» κι άλλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις τιτλοποιήσεις και από τα χαρτοφυλάκια που αποκτούν funds. Στο βάθος, επίσης θα «έβλεπε» και την απόκτηση της διαχείρισης των assets (ακινήτων) που θα περάσουν -εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού- στον έλεγχο του Δημόσιου Φορέα Eκμίσθωσης Aκινήτων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ