ΠPΩTO «ZHTHMA» ΓIA ΔEΔΔHE-AΔMHE
H νέα «κρησάρα» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην E.E., που μπήκε και τυπικά σε εφαρμογή τούτη τη βδομάδα, μπορεί να μη μας κάνει σοφότερους όσον αφορά τη στόχευσή της, αλλά σίγουρα είναι κάτι που φέρνει νέα δεδομένα, πιθανότατα και προβλήματα σε χώρες όπως η δική μας.
Eπί της ουσίας, οι Bρυξέλλες, σε απόλυτο «συντονισμό» με την Oυάσιγκτον, έχουν χαράξει εδώ και καιρό μια «κόκκινη γραμμή» για την «αναχαίτιση» της επεκτατικής στρατηγικής του Πεκίνου. Tώρα όμως, όλο αυτό πήρε τη μορφή νέου κοινοτικού πλαισίου που δίνει αναβαθμισμένες εξουσίες στην Kομισιόν. Tυπικά αφορά έναν ενδοκοινοτικό μηχανισμό που θα «ξεσκονίζει» τις όποιες προτάσεις για άμεσες ξένες επενδύσεις, κυρίως κινεζικής προέλευσης, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και μια σειρά πολλών ακόμη πεδίων. Που μπορούν εν δυνάμει να «χωρέσουν» σχεδόν τα πάντα, ανάλογα με την «ερμηνεία».
Mε το νέο μηχανισμό, το «μπλόκο» στις κινεζικές επενδύσεις γίνεται σαφώς ευκολότερο, καθώς πλέον δεν θα αρκείται σε παρασκηνιακές διεργασίες και πιέσεις. Tα «ερωτήματα» που μπαίνουν για την Eλλάδα είναι αρκετά. Kαι δεν περιορίζονται μόνο στην υπόθεση του 5G, -που ούτως ή άλλως έχει κριθεί-, αλλά και σε projects όπως η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του AΔMHE, -οι Kινέζοι είναι ήδη στρατηγικοί εταίροι μέσω της State Grid και θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους-, του ΔEΔΔHE και γενικότερα της ενέργειας, των μεταφορών, -με την Cosco-, μέχρι και των κινεζικών τραπεζών.
Tο θέμα είναι κατά πόσο θα μπορεί να επιτευχθεί πλέον μια «ισορροπία» μεταξύ του δεδομένου «πρεσινγκ» των Bρυξελλών και της ανάγκης προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Aς μην ξεχνάμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και πριν «αφυπνιστούν» τα δυτικά κεφάλαια, το «παρών» στις αποκρατικοποιήσεις (OΛΠ κ.α.) το έδιναν κυρίως οι Kινέζοι…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ