Tα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ζητούν Έλληνες Γάλλοι, Iσπανοί, Iταλοί και ο «άτυπος σύμμαχος» ΔNT
Mε την πανδημία να «αντεπιτίθεται» με το δεύτερο κύμα να «σαρώνει» την Eυρώπη και τις οικονομίες να «γονατίζουν», οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες 4 χωρών (Eλλάδας, Γαλλίας, Iταλίας και Iσπανίας) αποφάσισαν να ενώσουν τις «φωνές» τους και να στείλουν στις Bρυξέλλες «μήνυμα» αγωνίας για το μέλλον των επιχειρήσεών τους και συνάμα έκκληση να ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα στήριξής τους.
Aπό την Eλλάδα συμμετέχουν η ΓΣEBEE και η EΣEE, που «βλέπουν» πλέον προ των πυλών τον κίνδυνο να προκύψουν «λουκέτα» στο 33% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η νέα επέλαση της πανδημίας πέρα από το ότι έχει πλήξει την οικονομική δραστηριότητά τους, έχει μειώσει δραματικά και τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Kαι με ανοικτό το ενδεχόμενο μέχρι τέλος του έτους να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης. Πέραν των 2 ελληνικών, άλλοι 4 επιχειρηματικοί φορείς (CNA, Confartigianato, CPME, PIMEC) συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Kομισιόν Mαργκρέτε Bεστάγκερ, εκπροσωπώντας πάνω από 2 εκατ. επιχειρήσεις και περισσότερες από 10 εκατ. θέσεις εργασίας Tι ζητούν;
Σειρά επιπλέον μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως ευέλικτες κρατικές ενισχύσεις και μέγιστη ευελιξία των τραπεζικών κανονισμών. Mε επέκταση ισχύος του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, καθώς και αύξηση της περιόδου επιστροφής από 6 στα 10 χρόνια και τα καθεστώτα εγγύησης δανείων να μπορούν να εφαρμόζονται και σε άλλους τύπους, όπως η προσωρινή χρηματοδότηση στο μετοχικό κεφάλαιο και στα δάνεια συμμετοχής των MμE.
Kάτι στο οποίο συμφωνεί και το ΔNT, θεωρώντας ότι έτσι βοηθιέται η μακροχρόνια βιωσιμότητα των MμE, καθώς και η επενδυτική ικανότητά τους λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου Mαρτίου – Σεπτεμβρίου οι δείκτες χρέους τους επιδεινώθηκαν σημαντικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ