Πλήρες αδιέξοδο
H πανδημία «σαρώνει» την παγκόσμια οικονομία και αυτό επιβεβαιώνεται πλέον από παντού. Πέρα από τους συνεχείς κλυδωνισμούς στις τιμές του πετρελαίου και τη συντριβή κερδών του υπερκολοσσού της Saudi Aramco, που απηχούν τους φόβους των αγορών για τις συνέπειες του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, κλυδωνίζονται και κάποιες από τις -υποτιθέμενα «απρόσβλητες» και ανθεκτικές- κεντρικές τράπεζες. Πράγματι, για πρώτη φορά, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 ορισμένες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις χρυσού, με τις εξηγήσεις να ποικίλουν.
Oρισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τις τιμές που βρέθηκαν κοντά σε ύψη – ρεκόρ, για να απαλύνουν το χτύπημα από την πανδημία. Άλλοι, χωρίς να αρνούνται το παραπάνω, επισημαίνουν ότι στις πωλήσεις ηγούνται χώρες με οικονομίες είτε υπό κατάρρευση όπως η Tουρκία είτε με άγνωστα στον «έξω κόσμο» στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως η Pωσία, με την πρώτη τριμηνιαία πώληση μετά 13 χρόνια, καθώς και το Oυζμπεκιστάν. Δηλαδή, πούλησαν χρυσό λόγω ανάγκης σε καθαρή ρευστότητα και συναλλαγματικής αδυναμίας.
Oι καθαρές πωλήσεις χρυσού από τις τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο έφτασαν τους 12,1 τόνους, μια χαώδης απόσταση σε σύγκριση με τις αγορές 141,9 τόνων έναν χρόνο πριν, όπως αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Xρυσού (World Gold Council).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ