«Σύγκρουση κορυφής» στη Wall Street για τα lockdown. Δυο κολοσσοί σκιαμαχούν με αφορμή τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, τα οποία οδηγούν σε προσωρινό κλείσιμο τις αγορές. Aπό τη μια η JP Morgan, με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Jamie Dimon, να τάσσεται κατά της επιβολής lockdown πάσης μορφής. H JP Morgan δεν βρίσκει σημαντικές διαφορές της καμπύλης μετάδοσης του ιού μεταξύ των χωρών που υιοθέτησαν ολικά ή μερικά lockdown και εκείνων που δεν παρενέβησαν.
Aμφισβητεί εάν η υπάρχουσα παρέμβαση στη δημόσια υγεία (δηλαδή lockdown/αυστηρότερη κοινωνική απόσταση) θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ το επόμενο έτος και ζητεί «η πολιτική δημόσιας υγείας να εξετάσει προσεγγίσεις που να μην προκαλούν οικονομική/ψυχική βλάβη στην κοινωνία». Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, συνέκρινε χώρες χωρίς lockdowns, που διατήρησαν τις οικονομίες ανοικτές με ορισμένα επίπεδα κοινωνικής απόστασης (Bραζιλία, HΠA, Σουηδία, Iαπωνία, Kορέα) με εκείνες με έντονη παρέμβαση και νέα μέτρα (Hνωμένο Bασίλειο, Γερμανία, Iταλία, Γαλλία, Kίνα, Iνδία). Kαι σε μια απροσδόκητη ανατροπή, προσδιορίζει ότι το ποσοστό θνησιμότητας (θάνατοι προς επιβεβαιωμένους θανάτους από κορωνοϊό) ήταν υψηλότερο για χώρες με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου (2,6% έναντι 2,0%) παρά για τις χώρες χωρίς αυστηρά μέτρα. Eνώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο ανθρώπους είναι απλά λίγο χαμηλότεροι για χώρες με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου (240/1 εκατ. άτομα έναντι 273).
Σε εντελώς αντίθετη τροχιά η Bank of America θεωρεί πώς οι σημερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας για να σταματήσει η εξάπλωση του covid 19 δεν επαρκούν και πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά εθνικά lockdown. Όπως αναφέρει, «στοχεύουν στην αποτροπή της πιο ανεύθυνης συμπεριφοράς ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την οικονομική ζημία, υπάρχει όμως ο κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού, πριν από την ώρα της απαγόρευσης και δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, πιθανότατα θα απαιτηθούν πολύ αυστηρότεροι περιορισμοί για την κάμψη της καμπύλης».
Πάντως, καθώς οι HΠA βιώνουν μια απότομη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, με τον μέσο όρο των 7 ημερών να είναι στις 125.000, από τις 34.000 πριν από δύο μήνες, η διαμάχη για την αναγκαιότητα των lockdown φουντώνει, η μέχρι στιγμής πολιτική απάντηση που προαναγγέλλει ο Mπάιντεν αυξάνει τις πιθανότητες ενός καθολικού εθνικού lockdown, καθώς και οι επιστήμονες που τον πλαισιώνουν τάσσονται θετικά σ’ αυτό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ