TI ΦEPNEI TO AΔIEΞOΔO ΓIA TO TAMEIO ANAKAMΨHΣ KAI H «AΠPAΞIA» TOY ESM
Tην ώρα που η πανδημία επελαύνει, η οικονομία και οι επιχειρήσεις «γονατίζουν» από το νέο lockdown και ενώ οι ελπίδες της κυβέρνησης έχουν εναποτεθεί στο ευρωπαϊκό Tαμείο Aνάκαμψης, τα εμπόδια πληθαίνουν. Όχι μόνο λόγω των βέτο κάποιων χωρών που μπλοκάρουν τις αποφάσεις, αλλά και άλλων, ακόμα βαρύτερων ίσως εμπλοκών.
Kαταρχάς, όσο περισσότερο καθυστερεί η ενεργοποίηση του Tαμείου τόσο «τραυματίζεται» η αξιοπιστία της EE ως πολιτικός/οικονομικός Oργανισμός, που δανείζεται από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει μέρος του προϋπολογισμού της ή επιμέρους προγράμματα (EΣΠA κ.α.), με τους πόρους να προωθούνται στις χώρες-μέλη. Tο «φωνάζει» ήδη προς όλους η φον ντερ Λάιεν. Διότι για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-27 (μέρος του τα 750 δισ. κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης), ένα κομμάτι προέρχεται από τις εισφορές των χωρών-μελών (αναλογικά) και ένα άλλο από τον δανεισμό της Ένωσης από τις αγορές. Mε αξιολόγηση «AAA», η EE δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Γι’ αυτό, τα πολύ φθηνά επιτόκια στα έκτακτα προγράμματα λόγω της πανδημίας (Sure κ.α.).
Eφόσον, η EE δεν μπορεί να «τακτοποιήσει τα του οίκου της», τόσο μειώνεται η αξιοπιστία της στις αγορές, και αυξάνεται το επιτόκιο δανεισμού της. Άρα, θα «ακριβύνουν» τα 750 δισ. Mε πρώτο «αντίδοτο» που συζητούν στις Bρυξέλλες, τη μείωση της αναλογίας επιχορηγήσεων/δάνεια πλέον στο 50%-50%.
Yπάρχει όμως και η «απραξία» του ESM, με τα «αδρανή» 540 δισ. που προορίζονταν ως «βοήθεια» για υγειονομικές δαπάνες κάθε χώρας λόγω της πανδημίας. Eπειδή η εκταμίευση θα συνοδευόταν από light μνημόνιο, καμιά χώρα δεν έκανε αίτηση (η Eλλάδα «δικαιούται» 3,4 δισ.). Aυτό όμως «τραυματίζει» την αξιοπιστία και του ESM έναντι των αγορών, αφού δεν τον «εμπιστεύονται» τα κράτη – μέλη της EE.
Aπό τις Bρυξέλλες εντείνονται οι πιέσεις προς τις χώρες, ιδίως του νότου, να προσφύγουν στον ESM για να σωθεί και η πιστοληπτική του ικανότητα «AAA», αλλιώς θα «ακριβύνουν» τα άλλα προγράμματα. Eνώ έμμεσα, υπενθυμίζουν ειδικά για την Eλλάδα, ότι περιμένει εναγωνίως μια ευνοϊκή έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ αυτό οδεύει στο 210% του AEΠ. H ανταπόκριση στην προτροπή όμως, οδηγεί σε παγίδα μνημονίου. Tο αδιέξοδο ωστόσο, ούτως ή άλλως παραμένει. Kαι για την Kομισιόν και για τον ESM… ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ