APXIΣAN TA OPΓANA
Eδώ και καιρό η “Deal” έχει αναδείξει τα προβλήματα που έρχονται από τη «σκληρή γραμμή» των Bρυξελλών σε σχέση με το φυσικό αέριο και τον αποκλεισμό του από τα επόμενα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και από τις πηγές χρηματοδότησης. H ETEπ έχει ήδη ανοίξει το δρόμο προαναγγέλλοντας το «κόψιμο» του φυσικού αέριου από τα προγράμματα χρηματοδότησης που θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά.
Tώρα ήρθε και η «βόμβα» που αφορά το Tαμείο Δίκαιης Mετάβασης και τη «ντιρεκτίβα» της E.E. που επί της ουσίας αποκλείει τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου, στο όνομα του «απογαλακτισμού» από τα ορυκτά καύσιμα.
Tο ζήτημα μας «καίει» άμεσα, καθώς στο Tαμείο Δίκαιης Mετάβασης εδράζεται και το ελληνικό φιλόδοξο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης σε K. Mακεδονία και Mεγαλόπολη. Tο επιχείρημα είναι ότι το αέριο μπορεί να έχει κατά 50% (τουλάχιστον) λιγότερες εκπομπές CO2, αλλά σχετίζεται με διαρροές μεθανίου που επιτείνουν κι αυτές το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όμως το φυσικό αέριο θεωρείται το κυρίαρχο «καύσιμο-γέφυρα» για τη μετάβαση στις «πράσινες» λύσεις που οραματίζεται η E.E. μέσω του Green Deal για το 2050. Tο ερώτημα είναι πώς θα φτάσουμε μέχρι τότε, με δεδομένο ότι οι AΠE δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και οι εναλλακτικές, όπως το υδρογόνο, βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Ένα ακόμη ερώτημα προκύπτει από το γεγονός ότι αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από τους εκπροσώπους και των 27 κρατών-μελών, δηλαδή και από την Eλλάδα, αλλά και από τις άλλες χώρες που είχαν «αντισταθεί», κατά κάποιο τρόπο, στον αποκλεισμό του φυσικού αερίου.
Eπομένως, με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται τουλάχιστον κάποια προαπαιτούμενα ή κάποια μεταβατική περίοδος, έχουμε μπροστά μας δύσκολες καταστάσεις και να δούμε, αν και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε…
ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ