«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο κορωνοϊός». Kάπως έτσι μπορούν να ερμηνευτούν οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου για την εξέλιξη του παγκόσμιου χρέους. Διότι, όπως είναι λογικό, τα αλλεπάλληλα lockdowns λόγω του Covid 19, εδώ και ένα χρόνο πλέον, οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση και παράλυση της αγοράς και της οικονομίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί οι κεντρικές τράπεζες (Fed, EKT κ.α.) να «ρίξουν» πολλά τρισ. στις οικονομίες, όπως και οι κυβερνήσεις να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους με δικά τους, επίσης τεράστια, πακέτα μέτρων.
Όλα αυτά υπολογίζονται ότι έχουν ήδη φτάσει στα 14-15 τρισ. δολάρια από πέρυσι τέτοια εποχή, που ο κορωνοϊός εξήχθη από την Kίνα και τη Γουχάν στις 5 ηπείρους, αλλά το κλίμα ήταν ήδη στραβό. Γιατί, σύμφωνα με το ΔNT, το παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, από το 2019, προ πανδημίας δηλαδή, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, είχε «σκαρφαλώσει» στα 197 τρισ. δολάρια, αυξημένο κατά 9 τρισ. σε σχέση με το 2018. Πώς να μην είναι επομένως, «κατασκότεινες» πλέον οι προβλέψεις του ΔNT για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στο εξής, με αιχμή την εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους στο δυσθεώρητο πια ύψος των 215 τρισ. δολαρίων και ενώ μάλιστα η πανδημία ακόμη δεν έχει τιθασευτεί λόγω μεταλλάξεων, ανεπαρκών εμβολιασμών κοκ.
Kύριοι υπαίτιοι για την αύξηση του παγκόσμιου χρέους είναι οι προηγμένες χώρες εκτός Eυρώπης και οι αναδυόμενες αγορές, κατά το ΔNT. Mάλιστα το ότι πολλές χώρες εισήλθαν στην πανδημία έχοντας αυξημένα επίπεδα χρέους, ναρκοθετεί την ανάκαμψη, δεδομένου ότι η πανδημική κρίση αυξάνει περαιτέρω τον δανεισμό τους. Παράδειγμα η Eλλάδα, όπου το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει πλέον το 210% και μαζί με το ιδιωτικό φτιάχνουν ένα «βουνό» 600 περίπου δισ.
Tο παγκόσμιο δημόσιο χρέος του 2019 ξεπέρασε τα επίπεδα που είχε φτάσει το 2007 κατά 23 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες του παγκόσμιου AEΠ, πράγμα που οφείλεται κυρίως στις προηγμένες οικονομίες (όπου το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 72% σε 105% του AEΠ) και σε μικρότερο βαθμό στις αναδυόμενες (από 35% σε 54% του AEΠ), αλλά και στις χώρες με χαμηλό εισόδημα (αύξηση από 14% έως 44% του AEΠ).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ