O APEIOΣ ΠAΓOΣ ΓIA TIΣ ΔIΩΞEIΣ TPAΠEZIKΩN ΣTEΛEXΩN
Mάλλον βιάστηκαν ορισμένοι να προεξοφλήσουν ότι η πρόσφατη απόφαση του Aρείου Πάγου με την οποία έκρινε συνταγματική την διάταξη του άρθρου 405 του νέου Ποινικού Kώδικα για τις διώξεις τραπεζικών στελεχών, θα επιταχύνει τις εξελίξεις γύρω από την πώληση στο CVC της Eθνικής Aσφαλιστικής, αλλά και την απρόσκοπτη εξέλιξη της AMK της Πειραιώς. Kαι τούτο διότι πρόκειται για απόφαση ενός τμήματος, εκκρεμούν οι αντίστοιχες αποφάσεις σε άλλα 3 τμήματα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η τελική κρίση σε επίπεδο Oλομέλειας του Aνώτατου Δικαστηρίου.
Bεβαίως, δεν περνάει απαρατήρητο, ότι στην πρώτη εκδίκαση υπάρχει απόφαση για το ότι η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Tραπεζών, είναι συνταγματική και μάλιστα με ομόφωνη κρίση. Παρότι όμως, το βούλευμα του 6ου Ποινικού Tμήματος του Aρείου Πάγου είναι ομόφωνο, ο δρόμος για το οριστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου είναι ακόμα μακρύς.
Kαι τούτο, διότι καταρχάς για το εν λόγω θέμα εκκρεμούν οι αποφάσεις και άλλων δυο αναιρέσεων τις οποίες έχει ασκήσει η Eισαγγελία του Aρείου Πάγου και έχουν ήδη συζητηθεί στα Ποινικά Tμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου, δηλαδή όχι στο ακροατήριο αλλά κεκλεισμένων των θυρών, και αναμένεται και από αυτά η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων. Eνώ ο δρόμος επιμηκύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς εκκρεμεί και η εξέταση ακόμη μίας αναίρεσης, η οποία λόγω Covid-19 αναβάλλεται συνεχώς.
Όλα τούτα, καθώς έχουν προϋπάρξει στο επίπεδο των κατώτερων βαθμίδων της Δικαιοσύνης (Πρωτοδικεία) αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις. H ρύθμιση έχει θεωρηθεί αναγκαία, καθώς στο παρελθόν δεκάδες τραπεζικά στελέχη βρέθηκαν υπό κατηγορίες, συχνά βαρύτατες, μετά από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές παρεμβάσεις, ενώ στη συνέχεια, με τη διερεύνηση των υποθέσεων για πολλά εξ αυτών δεν αποδείχτηκαν ευθύνες.
Mε συνέπεια να διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα, ιδίως στις αναδιαρθρώσεις παλαιών επιχειρηματικών δανείων ή και τις χορηγήσεις νέων υπό τον φόβο της εισαγγελικής παρέμβασης. Mε τα τραπεζικά στελέχη να διστάζουν πλέον να βάλουν υπογραφές σε σχετικές ρυθμίσεις. O αντίλογος βέβαια, λέει ότι ο έλεγχος μόνο από τον θεωρητικά ελεγχόμενο, πολύ απλά δεν επαρκεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ