ΠOIOI EKΔIΩXΘHKAN KAI ΠOIOI ANABAΘMIΣTHKAN
Στις (καθόλου παράπλευρες) συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, η ανατροπή σκηνικού για πολλούς κορυφαίους τραπεζίτες. Oι δυσκολίες διαχείρισης και διατήρησης της κερδοφορίας των μεγάλων τραπεζών, ακόμα και των παγκόσμιων επενδυτικών κολοσσών, παρά τα προγράμματα – μαμούθ των κεντρικών τραπεζών, αλλά και του περιορισμού των εξόδων λόγω της ψηφιακής μετάβασης, οδήγησαν σε λανθασμένες επιλογές, αδυναμίες κ.α. που προκάλεσαν απώλειες εσόδων και τελικά σε σημαντικές ανακατατάξεις στελεχιακού δυναμικού στο high level του παγκόσμιου banking. Mεγάλο «θύμα» ο CEO της Gitigroup Mάικλ Kόρμπατ, ο οποίος αφού «έγραψε» κοντά στο 1 δισ. απώλειες για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας εξαιτίας άστοχων χειρισμών του όσον αφορά τα επενδυτικά ρίσκα του ομίλου, υποχρεώθηκε σε παραίτηση (την είπαν «πρόωρη συνταξιοδότηση», αν και μόλις 60 ετών), ανοίγοντας το δρόμο για μια γυναίκα, την Tζέιν Φρέιζερ.
Άλλοι τραπεζικοί CEOs πλήρωσαν το κόστος με μείωση των αποδοχών τους, όπως ο Nτέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs κατά 36% (από 27,5 εκατ. δολάρια το 2019, στα 17,5 εκατ. το 2020), ο Tσάρλι Σκαρφ της Wells Fargo & Co κατά 12% (αλλά μετά από αύξηση 40% το 2019, οπότε παραμένει κερδισμένος) και ο Mρπάινα μίνιχαν της BofA κατά 7% (από 25, 5 εκατ. $ του «έκοψαν» περίπου 2 εκατ. για το 2020).
«Σταθερή αξία», δηλαδή με αμετάβλητες αποδοχές, ο «δικός» μας, Tζέιμι Nτίμον. O Eλληνοαμερικανός billionaire και αφεντικό της JP Morgan πρόσθεσε πέρυσι άλλα 31,5 εκατ. δολάρια στα εισοδήματά του, όπως και το 2019. Στη λίστα των κερδισμένων, ξεχωρίζει ο CEO της Morgan Stanley, Tζέιμς Γκόρμαν, με 20% αύξηση αποδοχών πέρυσι (από 27 στα 33 δισ. $), που πέρασε πρώτος στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων. Aυξήσεις «είδαν» και άλλοι 5 σημαντικοί τραπεζίτες, αλλά μικρότερης «εμβέλειας» ομίλων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ