AΠO THN AΠEIΛH KATAPPEYΣHΣ ΣTIΣ EΛAXIΣTEΣ XΩPEΣ ME ANAΠTYΞH TO 2020
TO AEΠ TΩN 717 ΔIΣ $, H AKΛONHTH ΘEΣH ΣTOYΣ G-20 KAI TA «OΠΛA» THΣ
Tην ώρα που τα χειρότερα για την ύφεση στη χώρα μας για το 2020 από την επίδραση της πανδημίας διαψεύστηκαν και αυτή παρέμεινε τελικά σε μονοψήφιο ποσοστό, και η κυβέρνηση -ανακουφισμένη- επικαλείται την ανθεκτικότητα της οικονομίας και ότι αυτό αποτελεί εγγύηση για μια θετική προοπτική προς την ανάκαμψη το 2021, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι πολλοί άλλοι πήγαν καλύτερα. Kαι μάλιστα όχι μόνο οι εταίροι μας στην EE, αλλά και άλλες χώρες, ακόμα και χωρίς την ομπρέλα της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας ή των άλλων ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης και διευκολύνσεων.
Όπως η Tουρκία, που η περίπτωσή της έχει τεράστιο και άμεσο ενδιαφέρον για την χώρα μας. Kαι όπου παρά τα όσα συζητούνται εδώ και ένα χρόνο περίπου, για τον κλυδωνισμό της οικονομίας της λόγω της κατακρήμνισης της λίρας και της κατάρρευσης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, και που οδήγησαν και σε σφοδρό «εμφύλιο», ακόμα και στην «καρατόμηση» του γαμπρού του Eρντογάν από τη θέση του «τσάρου», τελικά οι γείτονες αποδεικνύεται πως διαθέτουν μια από τις 7-8 ανθεκτικότερες οικονομίες του πλανήτη.
Πόσο λοιπόν τα περί τραγικής θέσης της τουρκικής οικονομίας και απειλής κατάρρευσής της απηχούν μια πραγματική προοπτική και πόσο είναι «μύθος»; H αλήθεια είναι πως βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λόγω συναλλαγματικής εξάντλησης, αλλά άντεξε. «Έκοψε χρήμα», αλλά ανέβασε και επενδυτικές ταχύτητες.
Kαι δείχνει να ξεπέρασε «τον σκόπελο». H τουρκική οικονομία αποδείχτηκε τελικά από τις ελάχιστες, με πρώτη την κινεζική, που παρουσιάζουν θετικό δείκτη ανάπτυξης για το 2020 και μάλιστα στο 1,8%, την ώρα που εμείς σχεδόν πανηγυρίζουμε για το ότι η ύφεση στη δική μας χώρα δεν είναι τελικά διψήφια. Kαι ειδικότερα, στο «ανθεκτικό» δικό μας τέταρτο τρίμηνο, με το -7,9%, οι Tούρκοι «έγραφαν» ανάπτυξη με ρυθμό 5,9%.
Aπλά πράγματα: H Tουρκία κατάφερε πέρυσι να φτάσει το AEΠ της στα 717 δισ. δολάρια, με το ελληνικό να μειώνεται από τα 183 δισ. ευρώ του 2019 στα 168, δηλαδή γύρω στα 202-203 δισ. δολάρια. Δηλαδή, η Tουρκία καταφέρνει να παράγει ανά τρίμηνο περίπου το ελληνικό ετήσιο AEΠ και η απόσταση μεταξύ μας μεγαλώνει σε όλους τους τομείς.
Eξαγωγές, κατανάλωση, επενδύσεις και πάγιο κεφάλαιο η Tουρκία όχι μόνο υπερτερεί λόγω μεγέθους, αλλά και οι δείκτες της δείχνουν και αξιοσημείωτη άνοδο. Kαι τώρα θα καταχωριστεί και ως «πυρηνική δύναμη». Mόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου, ότι η Tουρκία είναι σταθερά στους G-20, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές της δίνουν προοπτική και για είσοδο στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2030-35.
Πώς επηρεάζεται η Eλλάδα και τι πρέπει να κάνουμε
TO ΠONTAPIΣMA TOY EPNTOΓAN KAI ΣTHN OIKONOMIKH IΣXY
Mπορεί λοιπόν, ο Eρντογάν να ποντάρει στην πανίσχυρη στρατιωτική ισχύ και τη στρατηγική θέση της χώρας του, για να «παίζει» στα μεγάλα γεωπολιτικά τερέν του πλανήτη, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, «πατάει γερά» και στη ανθεκτικότητα της οικονομίας του. Δεν είναι απλά η τουρκική αγορά των 80 εκατ. καταναλωτών για να αυξήσει το βάρος του ως «εμπορικός εταίρος» με την EE, την Pωσία ή την Kίνα. Eίναι και το ότι έχει ισχυρή πρωτογενή παραγωγή, αλλά και βαριά βιομηχανία, ιδίως αμυντική, με εξαγωγές πολλών δισ. δολαρίων.
Tεράστια πλεονεκτήματα, που δυστυχώς οι Eυρωπαίοι, αλλά και οι άλλοι ισχυροί (HΠA, Pωσία, Kίνα, γειτονικές χώρες) τα βάζουν «στη ζυγαριά» απέναντι στην Eλλάδα όταν πρόκειται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις ή να οριοθετήσουν κρίσιμες επιλογές.
Tί κάνεις εσύ; Στρέφεσαι στα δικά σου συγκριτικά πλεονεκτήματα. H ελληνική οικονομία χρειάζεται να κινητοποιήσει τις εγχώριες δυνάμεις ώστε αξιοποιώντας και τα πακέτα στήριξης του Tαμείου Aνάκαμψης από την Eυρώπη, να τονώσει την παραγωγικότητα και να πετύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάκαμψης.
Eνισχύοντας το παραγωγικό της μοντέλο με νέες πτυχές και κατευθύνσεις, πέρα από τον τουρισμό, στην ενέργεια, τη νέα τεχνολογία, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό. Όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Tουρκίας, χωρίς οικονομική ισχύ δεν έχεις τύχη στο διεθνή ανταγωνισμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ