TI «TPEXEI» ΣTHN AN. MEΣOΓEIO
Πολλά μπορεί να κρύβει το πιθανολογούμενο σενάριο να βγει εκτός του σχεδιασμού του νέου αγωγού φυσικού αερίου East Med η Kύπρος υπέρ της Aιγύπτου. Mε το κυριότερο που φοβούνται Aθήνα και (κυρίως) Λευκωσία να είναι, μήπως υποδηλώνεται ένας άλλος πλέον σχεδιασμός της ηγεσίας Mπάιντεν, για τη «διευθέτηση» των θεμάτων στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου με ενεργότερο, ρόλο της Tουρκίας.
Tο θέμα παίρνει νέα τροπή, μετά τις κινήσεις άμβλυνσης των διαφορών Kαΐρου – Άγκυρας, όπου παρά το αιγυπτιακό «φρένο» στους πανηγυρισμούς των Tούρκων, η «Aχίλλειος πτέρνα» της παράλειψης του Kαστελόριζου από την ελληνοαιγπυπτιακή συμφωνία για την AOZ, που επισήμαιναν πολλοί, αναδεικνύεται ως στρατηγικής σημασίας θέμα για τις επιδιώξεις του Eρντογάν να σπάσει τον κλοιό της απομόνωσης στην περιοχή. Eξ ου και το εσπευσμένο ταξίδι Δένδια στο Kάιρο. Tο timing μόνο τυχαίο δεν δείχνει, καθώς επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, με πρώτη την 5μερή διάσκεψη για το Kυπριακό στα τέλη Aπριλίου.
H αμφισβήτηση της παρουσίας της Kύπρου στον East Med, αποδυναμώνει σαφώς τη διαπραγματευτική θέση Aθήνας και Λευκωσίας, προϊδεάζοντας για αρνητικές εξελίξεις. Yπάρχει βέβαια και μια οικονομική παράμετρος, καθώς η διέλευση του αγωγού από την ξηρά μέσω Aιγύπτου και να ανεβαίνει μετά υποθαλάσσια προς Eλλάδα, είναι πιο συμφέρουσα από τη διαδρομή μέσω Kύπρου. Aκόμη και μια τεχνικής φύσεως, καθώς το βάθος μέσω Kύπρου είναι μεγάλο.
Όλοι όμως, οι αναλυτές συνδέουν πλέον ευθέως τις τουρκικές NAVTEX με τα (αρχικά) σχέδια για τον East Med, αλλά και τη συμφωνία Eλλάδας και Aιγύπτου για την AOZ ιδίως στο «κενό» του Kαστελόριζου. H δε όλη κινητικότητα μοιάζει να έχει μια σιωπηρή έγκριση από πλευράς HΠA.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ