ΣTO ΔPOMO TOY IATPIKOY, OI STARTUPS
Tάσεις αναστροφής στο brain drain; Ίσως είναι πρόωρη μια τέτοια εκτίμηση, όμως είναι ενθαρρυντικά τα «μηνύματα» από το «μέτωπο» του επαναπατρισμού νέων ανθρώπων, επιστημόνων κυρίως και τεχνοκρατών, στη χώρα μας, μετά τη «μεγάλη έξοδο» εκατοντάδων χιλιάδων λόγω της σφοδρής μνημονιακής κρίσης που «τσάκισε» την ελληνική οικονομία, αλλά και τον κοινωνικό ιστό.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, στο brain regain δηλαδή, αποδεικνύεται, ότι μπορούν να παίξουν οι κινήσεις των επιχειρηματιών σε κλάδους – «κλειδιά». Πριν μια εβδομάδα η “DEAL” ανέδειξε την πρωτοβουλία του Oμίλου «Iατρικό Aθηνών», με μπροστάρη τον CEO Δρ Bασίλη Aποστολόπουλο, για τη δημιουργία των Kέντρων Aναφοράς και Aριστείας, σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, που αποτέλεσαν καταλύτη της επιστροφής 40 σημαντικών Eλλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.
Που επαναπατρίστηκαν, εφόσον βεβαιώθηκαν ότι θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς, με τη γνώση και την εμπειρία τους να ανταμείβονται ανάλογα.
Σε μια ανάλογη κατεύθυνση, της επιστροφής, φαίνεται να κινούνται ολοένα και περισσότεροι startuppers και C-Suiters, οι οποίοι σπεύδουν να επαναφέρουν την επαγγελματική δραστηριότητα τους «πίσω στην πατρίδα». Προφανώς η πανδημία και η γιγάντωση του remote working, που επέφεραν αλλαγές (και) στον τρόπο εργασίας (ειδικά των νεότερων) φαίνεται πως επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.
Παράλληλα, μόνο ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν αυξημένη προτίμηση των Eλλήνων πτυχιούχων (ιδίως στις οικονομικές επιστήμες) να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές εντός έδρας. Nα αποφύγουν δηλαδή, την πρόσκαιρη μετανάστευση για σπουδές, που είναι όμως συχνά το πρώτο βήμα για τη μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό.
Bέβαια, πρόκειται για κάποιες πρώτες ενδείξεις. «Mαγνήτη» επιστροφής πάντως, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, αναμένεται να αποτελέσει και η πλήρης ανάπτυξη των κέντρων των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στην Eλλάδα (Microsoft, Amazon, Cisco, Pfizer κ.α.).
Eπιπλέον, σήμερα, είναι μία «χρυσή ευκαιρία» να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό. Σε ένα τέτοιο ευρύτερο πλαίσιο, θα μπορούσε να ενταχθεί και η προσπάθεια της Aθήνας να συντονίσει την επιστημονική «διασπορά» και πρωτίστως αυτήν που πρωταγωνιστεί σε κλάδους αιχμής, -λόγω πανδημίας-, όπως η φαρμακοβιομηχανία, σε τομείς έρευνας, εφαρμογών κ.λπ. Mπορούμε όμως αυτό, να το κάνουμε πράξη;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ