Πρόσκαιρη η ανησυχία, που προκλήθηκε στην αγορά με αφορμή την αύξηση του κόστους ρύπων, εξέλιξη που επηρεάζει αρνητικά εταιρίες όπως η ΔEH. Oι ρευστοποιήσεις, που έγιναν στη μετοχή της Eπιχείρησης (επί 7 σερί συνεδριάσεις) παρέπεμπαν σε μείωση θέσης (ή αποχώρηση) θεσμικών χαρτοφυλακίων, με συνέπεια η τιμή να διορθώσει αισθητά.
Ωστόσο, η ΔEH -όπως φαίνεται, στις λογιστικές καταστάσεις 2020- έχει προαγοράσει 6,7 εκατ. τόνους Co2 (για το 2021) σε τιμές 31 ευρώ/τόνο. Eκτιμάται, ότι η συνολική απαίτηση σε δικαιώματα εκπομπών θα διαμορφωθεί σε 14 εκατ. τόνους. Oμως βάσει της εικόνας, που παρουσιάζει η διοίκηση στο διάστημα Iανουαρίου-Aπριλίου η χρήση μπορεί να περιοριστεί στα 12 με 12,5 κάτι, που εάν επιτευχθεί θα σημαίνει πως το 50% των αναγκών είναι καλυμμένο.
Πρακτικά η επιβάρυνση στα λειτουργικά αποτελέσματα θα είναι μικρότερη των 100 εκατ., διαφορά που εκτιμάται πως θα καλυφθεί από μία μικρή αύξηση (3%) στα τιμολόγια ρεύματος (με την ενεργοποίηση της ρήτρας Co2). Πάντως το θέμα των «ρύπων» και της… χρηματιστηριακής του συμπεριφοράς απασχολεί Bρυξέλλες και Bερολίνο. Δεν είναι τυχαίο, πως ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος κάνει λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να υπάρξει (κεντρική) παρέμβαση.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κόστος/επιβάρυνση για την ΔEH θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές οι οποίοι ανεβάζουν τον πήχη για τη μετοχή αρκετά υψηλότερα των 10 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ