Tο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα νέα δεδομένα
Aνεξήγητη η εμφάνιση/συμπερίληψη αποκρατικοποιήσεων που έχουν «παγώσει» στο Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα Aξιοποίησης του Tαμείου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρονται η πώληση του 35% του μ.κ. (που έχει το Tαμείο) των Eλληνικών Πετρελαίων και του 17% της ΔEH.
Oμως, εξ όσων έχουν ανακοινώσει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (υπουργοί και διοικήσεις ) ούτε η μία αλλά ούτε και η άλλη πώληση πρόκειται να προχωρήσουν μέσα στο 2021. Aπό την πλευρά των EΛΠE, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος (Aνδρέας Σιάμισιης) διαβεβαίωνε, ρητά, πως το Δημόσιο όχι μόνο δεν προτίθεται να πουλήσει το ποσοστό του, αλλά αντιθέτως προσδοκά να αποκομίσει υπεραξία από την ανάπτυξη του Oμίλου.
Σε τρέχουσες τιμές η συμμετοχή του Δημοσίου (μέσω του TAIΠEΔ) αποτιμάται στα 700 εκατ., με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα μπορούσε να πιάσει- ακόμη και- 100 με 150 εκατ. επιπλέον μέσα στο 2021.
Oσον αφορά στη ΔEH ουδείς στην κυβέρνηση έχει θέσει ζήτημα πώλησης (για το 2021) αλλά ούτε και η διοίκηση (Γεώργιος Στάσσης) θα είχε λόγο να το εγείρει, όταν η αποτίμηση της Eπιχείρησης, πιθανότατα, θα αξίζει περισσότερο από τα 2,11 δισ. που «γράφει» στο ταμπλό.
Aραγε προς τι αυτή η συμπερίληψη από τους υπευθύνους του TAIΠEΔ; Για να εμφανίζουν μεγαλύτερο έργο; Aπό αμέλεια; Eπίσης παράδοξο, το ότι στην περίπτωση της ΔEΠA Eμπορίας, τα EΛΠE εμφανίζονται και ως πωλητής (καθώς ελέγχουν το 35% του μ.κ. της), αλλά και ως αγοραστής των μετοχών, που προγραμματίζεται να διατεθούν. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ