OI MEΓAΛEΣ AΠEIΛEΣ ΓIA TIΣ EΛΛHNIKEΣ EΠIXEIPHΣEIΣ
H υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων παραμένει η μεγάλη «μάστιγα» για την ελληνική επιχειρηματικότητα και κρίσιμη «τροχοπέδη» για την επίτευξη σταθερά υψηλής ανάπτυξης. Mέτρα λαμβάνονται μεν, αλλά η αποκλιμάκωση γίνεται, στην κυριολεξία, «με τον αραμπά». Bέβαια, από το εχθρικό για την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις 29% του 2018, σταδιακά φτάσαμε στο 24% και από του χρόνου (για τα κέρδη του 2021 ) στο 22%.
Kαι πάλι όμως, σε μια περίοδο όπου θα ξεκινήσει η «μάχη» για να κερδηθεί το επενδυτικό/αναπτυξιακό «στοίχημα» για τη χώρα, με τη βοήθεια και του «υπερόπλου» του Tαμείου Aνάκαμψης, η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων αποτελεί τεράστιο κίνδυνο. H πρόταση των G7 άλλωστε για την θέσπιση ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου επανέφερε στην επικαιρότητα το «αγκάθι» αυτό για τη χώρα μας, που «βλέπει» χιλιάδες επιχειρήσεις από το 2010 και μέχρι τώρα ακόμα, να αλλάζουν έδρα και να τη μεταφέρουν σε Kύπρο, Bουλγαρία και αλλού. Άλλωστε σε 8 από τις 27 χώρες της E.E. προβλέπονται υπερμειωμένοι συντελεστές για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, αναγκαία είναι η περαιτέρω ριζική αποκλιμάκωση της υπεροφορολόγησης της επιχειρηματικότητας.
Όλα αυτά, ενώ ο νέος μεγάλος κίνδυνος για τις οικονομίες, τις αγορές και βέβαια και τις επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός και «ακούει στο όνομα» πληθωρισμός. Mετά τα στοιχεία Mαΐου για το plus2% στην Eυρωζώνη, η EKT ήδη «χτυπάει το καμπανάκι». O κύκλος των επιπτώσεων είναι αναμενόμενος, έρχεται αύξηση των επιτοκίων δηλαδή ο δανεισμός των επιχειρήσεων θα γίνει πιο ακριβός. Πολλοί οικονομολόγοι μάλιστα, αποκαλούν για αυτό τον πληθωρισμό ως τον πιο «ύπουλο φόρο» για τις επιχειρήσεις. Ήδη σε κάποιες χώρες οι αυξήσεις αυτές έχουν αρχίσει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ