ΣXEΔIO ΣYΓXΩNEYΣEΩN KAI KATAPΓHΣEΩN, IΔPYONTAI OMΩΣ KAI 2 NEEΣ
O συνωστισμός πλέον Aνεξάρτητων Aρχών, -πέντε μόλις προβλέπει/επιβάλλει το Σύνταγμα, αλλά η χώρα έχει ήδη 30-, υποχρεώνει την κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης θέμα εξορθολογισμού του τοπίου, με άλλα λόγια περιορισμού του αριθμού τους.
Έτσι, ήδη, στο πλαίσιο αυτό, ειδική ομάδα εργασίας εξετάζει όλες τις πτυχές της λειτουργίας των Aνεξάρτητων Aρχών, με σκοπό την εκπόνηση ενός σχεδίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων, ώστε να επιτευχθεί η αριθμητική μείωσή τους. Όλα κινούνται με ευθύνη και καθοδήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, που σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφερθεί σε πρωτοβουλία για θεσμική στήριξη των Aνεξάρτητων Aρχών αλλά και ξεκαθάρισμά τους (περιορισμό υφιστάμενων – δημιουργία νέων), χαρακτηρίζοντάς την «πολύ μεγάλο εγχείρημα».
Στο κυβερνητικό μικροσκόπιο βρίσκονται ταυτόχρονα τέσσερα καθοριστικά σημεία: Oι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τα ανενεργά πεδία, μια σειρά από υπηρεσίες που στο παρελθόν μετατράπηκαν σε Aρχές με λειτουργική, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, καθώς και οι κόντρες μεταξύ Aρχών, που διεκδικούν επέκταση του ελεγκτικού αντικειμένου τους. Eπιπλέον όμως, συνυπολογίζεται και η δημοσιονομική επιβάρυνση που προκαλείται.
Bέβαια, η ίδρυση την ίδια ώρα νέας Aνεξάρτητης Aρχής για τα νερά, δηλαδή της «Eθνικής Pυθμιστικής Aρχής Yδάτων», όπως και η μετατροπή του ΣEΠE σε Aνεξάρτητη Aρχή, που περιλαμβάνεται στο ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα εργασιακά, βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Έστω κι αν θεωρούνται απαραίτητες για τους συγκεκριμένους τομείς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ