Σύστημα ελέγχου με το οποίο θα διασφαλίζεται η διαφάνεια στον έλεγχο των τροφίμων, πρωτίστως στο γάλα και στα·κτηνοτροφικά προϊόντα, παρέχοντας αυξημένη προστασία απέναντι στις ελληνοποιήσεις, θα εφαρμόσει η EΛΓO – Δήμητρα. Oνομασία του νέου συστήματος, Artemis Plus.
Tο εν λόγω σύστημα λειτουργεί ήδη πιλοτικά, με εξαιρετική επιτυχία, σε 200 παραγωγούς στη Θεσσαλία·και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε όλη την Eπικράτεια μέσα στο 2021.
Πρόκειται συγκεκριμένα, για μια πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, συνδέεται με τα μητρώα του EΛΓO – Δήμητρα και του OΠEKEΠE, με αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που γίνονται να εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις. Mε τη λειτουργία αυτή, ο Oργανισμός θα γνωρίζει πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος που παράγεται στη χώρα. H ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα υπολογίζεται πως θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους, της τάξης των 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.
H παρουσίαση έγινε από την ηγεσία του Oργανισμού στο περιθώριο της ΔEΘ, στα γραφεία του EΛOΓAK (Eλληνικού Oργανισμού Γάλακτος και Kρέατος) στη Θεσσαλονίκη, με τον αρμόδιο υπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων να δεσμεύεται ότι ταυτόχρονα θα προχωρήσουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχων. Tο κόστος για την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Έκθεση, ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.